MY KTEO

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Πέφτει το πετρέλαιο απομακρύνετα το σενάριο για Fuel Pass 3 -Σχεδιάζουν επιταγή ακρίβειας


Η «βουτιά» του μαύρου χρυσού «παγώνει» το Fuel Pass 3 και ενισχύει την «επιταγή ακρίβειας».

Την ίδια ώρα, τα μαντάτα από το μέτωπο του ενεργειακού πολέμου επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να υποχωρεί, δίνοντας έτσι ανάσες στους καταναλωτές αλλά και στις κυβερνήσεις, που μπορούν να ανακατευθύνουν τους διαθέσιμους πόρους για μέτρα στήριξης.  

Το πετρέλαιο, με ημερήσια πτώση άνω του 5%, βρίσκεται, πλέον, στα επίπεδα που βρισκόταν τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τα 88 δολάρια. Αν και παραμένει περίπου 20% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, η “βουτιά” του τελευταίου δεκαημέρου “σπρώχνει” προς τα κάτω και τις λιανικές τιμές των καυσίμων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από μήνες κάτω από τα 2 ευρώ, ενώ πτωτικά κινείται και το πετρέλαιο κίνησης.  

Ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών με τα χρήματα του Fuel Pass 3
Με αυτά τα δεδομένα, το σενάριο ενός νέου κύκλου επιδοτήσεων στα καύσιμα, δηλαδή ένα FUEL PASS 3 για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δείχνει να απομακρύνεται. Τα περίπου 350 εκ ευρώ τους σχετικού κόστους μπορούν να αξιοποιηθούν για την εισοδηματική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών είτε με τη μορφή “επιταγής ακρίβειας” είτε εμπλουτίζοντας τα σχήματα των ειδικών επιδοτήσεων για το κόστος θέρμανσης, που τελούν ακόμα υπό διαμόρφωση. 


iefimerida.gr