MY KTEO

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Εβδομάδα πληρωμής Power Pass 2: Πόσα χρήματα θα πάρετε


Αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει η δεύτερη πληρωμή του Power Pass Ιουνίου, ωστόσο, ακόμα οι δικαιούχοι δεν έχουν δει τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τελικά μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε και με ενδιαφέρον αναμένονται τα ποσά που θα πιστωθούν αυτή τη φορά. Στην πρώτη πληρωμή, οι περισσότεροι πήραν πολλά λιγότερα από το «έως 600 ευρώ» που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μεσοσταθμιστικά, τότε το επίδομα ρεύματος κινήθηκε από 100 έως 150 ευρώ για το εξάμηνο Δεκέμβριος 2021-Μάιος 2022. Και για τον Ιούνιο ισχύουν όσα ίσχυσαν το καλοκαίρι, δηλαδή τα νέα ποσά θα διαμορφωθούν από 18 έως 600 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, ούτε για τα στοιχεία του λογαριασμού του Ιουνίου, αφού αυτά θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας. Θα επανυπολογιστεί το σύνολο της κρατικής ενίσχυσης έως τις 30 Ιουνίου και το επιπλέον ποσό θα μπει στον τραπεζικό λογαριασμό που είχατε δηλώσει στο vouchers.gov.gr.

Αναμένεται όμως το ποσό που θα δείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό να είναι ακόμα μικρότερο από ότι προηγουμένως και οι «τυχεροί» των 600 ευρώ -που όμως ήταν άτυχοι γιατί πλήρωσαν ρήτρα αναπροσαρμογής κάποιων χιλιάδων ευρώ- θα είναι ακόμα λιγότεροι.

Τα SOS της νέας πληρωμής του Power Pass
Δεν χρειάζεται νέα αίτηση: Θα πληρωθούν όσοι και την πρώτη φορά.
Με απλά λόγια, βγαίνουν εκτός πληρωμής όσοι έχασαν την αίτηση εντός της προθεσμίας και όσοι δεν πληρώθηκαν τον Ιούλιο.

Οι αλλαγές στην επιδότηση ρεύματος
Εντός της εβδομάδας ανακοινώνονται τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με τα οποία θα εφαρμοστούν και οι νέες επιδοτήσεις από την 1η Οκτωβρίου. Ουσιαστικά, παύει η οριζόνται επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα και στο εξής θα είναι κλιμακούμενη, αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλή θα είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη η επιδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, υψηλότερη επιδότηση θα έχουν όσοι είναι στην πρώτη κλίμακα και καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες, ενώ μικρότερη επιδότηση θα έχει η 2η και η 3η κλίμακα.

Όπως είπε εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας».



iEidiseis.gr επιμέλεια Αθηνά Δημητρακοπούλου