Evia Top: Power Pass: Πώς θα είναι το νέο επίδομα ρεύματος - Πότε η έκτακτη πληρωμή

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Power Pass: Πώς θα είναι το νέο επίδομα ρεύματος - Πότε η έκτακτη πληρωμή


Ο νέος τρόπος της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται πως δεν θα μοιάζει με το μοντέλο του Power Pass.

Διαφορετικό μοντέλο από το Power Pass θα έχει η επιδότηση στο ρεύμα προκειμένου να μη φουσκώσουν πολύ οι λογαριασμοί.

Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας».

Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Θα ανακοινωθεί παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

Η νέα επιδότηση στο ρεύμα
Ο τρόπος της επιχορήγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο, δεν θα μοιάζει με το μοντέλο του Power Pass.

Τα βασικό σενάριο της κυβέρνηση είναι να δοθεί χαμηλότερη βασική επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία θα εξασφαλίζουν έξτρα ποσό ανάλογα με τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης.

Αν αυτό όμως είναι πιο απλό για τα νοικοκυριά δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις που οι ανάγκες τους σε ρεύμα είναι ανελαστικές. Το μέτρο θα χρειαστεί το ιστορικό κατανάλωσης ρεύματος της παροχής, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα δύσκολο.

Ένα άλλο σενάριο στο τραπέζι είναι η κλιμακούμενη ενίσχυση στους λογαριασμούς αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση. Όσο πιο χαμηλή θα είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη η επιδότηση. «Εξετάζονται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Πότε η πληρωμή του Power Pass
Μερικές μέρες ακόμα θα πρέπει να περιμένουν οι δικαιούχοι του Power Pass για να πάρουν τα επιπλέον χρήματα που προβλέπονται για τους λογαριασμούς του Ιουνίου. Η εμβόλιμη πληρωμή θα καθυστερήσει μερικές ημέρες ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι έλαβαν εκκαθαριστικό από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο αναμένεται να λάβουν το Power Pass το πολύ σε 8 μέρες. Το πιθανότερο είναι η πληρωμή να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα χρήματα είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών επειδή «περίσσεψαν» ουσιαστικά 20 εκατ. ευρώ από την υλοποίηση του προγράμματος για το χρονικό διάστημα από Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022. Αυτό το ποσό θα μοιραστούν όσοι έχουν ήδη εγκριθεί στον πρώτο γύρο.

Φυσικά, τα χρήματα που θα δουν οι δικαιούχοι θα είναι πολύ μικρότερα, ακόμα και από τις πληρωμές του Ιουλίου, οπότε και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να πάρουν πάνω από 40 ευρώ για ολόκληρο το εξάμηνο. Ακόμα δε και από όσους πληρούσαν τα κριτήρια, υπήρχαν αρκετοί που δεν πήραν επίδομα ρεύματος, αφού τα ποσά κάτω από 18 ευρώ που εκκαθαρίστηκαν δεν πληρώνονται.

Ποιοι δεν θα πάρουν Power Pass τον Σεπτέμβριο
Συνοπτικά, δεν θα πάρουν Power Pass αυτή τη φορά:
  • Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση εντός της προθεσμίας
  • Όσοι δεν πληρώθηκαν ούτε την πρώτη φορά
Τέλος Power Pass 2 και Fuel Pass 3
Τελικά, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και από τη λίστα μέτρων στη ΔΕΘ βγήκαν οι νέοι γύροι για επίδομα ρεύματος και επίδομα καυσίμων.

Καμία αναφορά δεν έγινε σε αυτά τα δύο επιδόματα ούτε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού αλλά ούτε και της συνέντευξης Τύπου. Αντιθέτως, ανακοινώθηκε η επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ αλλά με κόφτη για χιλιάδες δικαιούχους, επίδομα θέρμανσης το οποίο μάλιστα θα είναι διπλό για όσους επιστρέψουν στο πετρέλαιο και άλλα μέτρα.iEidiseis.gr