MY KTEO

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας: Έκθεση Κεραμικής αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή


Την έκθεση του τμήματος της Κεραμικής, την τέταρτη κατά σειρά έκθεση, που διοργανώνεται από το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας και είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανακοίνωσε το Εργαστήρι Τέχνης. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων και του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. 

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ με πρόγραμμα για την «Έλευση και ενσωμάτωση των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα», που προκηρύχτηκε το 2021, αγκαλιάστηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος, οι οποίοι με ενθουσιασμό μελέτησαν την πολιτισμική φάση του μεσοπολέμου της δεκαετίας του 30. Η επιρροή των προσφύγων από την Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας ήταν μεγάλη μετά το 1922 και η δημιουργική δύναμη της τέχνης τους, ανέπτυξε  σε μεγάλο βαθμό την αγγειοπλαστική και την τέχνη της Κεραμικής. Πρόκειται για μια πολιτισμική φάση, κατά την οποία η μεταφύτευση στην Ελλάδα ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρηματικών κεφαλαίων αναβιώνει την Κεραμική και την αγγειοπλαστική και γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εμπνεύστηκαν από την παράδοση και δημιούργησαν σύγχρονα αντικείμενα. 

Στόχοι του προγράμματος: η γνωριμία και η επαφή των μαθητών και των μαθητριών με τον πολιτισμό των Μικρασιατών προσφύγων, ο εντοπισμός και η αναγνώριση των ενσωματωμένων πολιτισμικών στοιχείων, της τεχνικής και αισθητικής παράδοσης, που εκείνοι έφεραν από τον τόπο καταγωγής τους και η έμπνευση από αυτήν την παράδοση.

Αίθουσα Τέχνης Αριστοτέλης, στην Παραλία Χαλκίδας
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 31/10/2022 στις 19.30 
Διάρκεια έκθεσης: από 31/10 έως 10/11/2022, Ωράριο έκθεσης: από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 18.00 έως τις 21.30, Σάββατο και Κυριακή πρωί από τις 11.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 21.30