MY KTEO

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Κοινωνική κατοικία: Κανένα νέο διαμέρισμα - Στο 60% η αντιπαροχή


Οι μόνες πραγματικές κατοικίες που θα είναι άμεσα διαθέσιμες είναι όσες περιλαμβάνει η μίσθωση των 1.000 ιδιωτικών που ήδη υπάγονται στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

Σχέδιο νόμου με τον βαρύγδουπο τίτλο: «Κοινωνική Κατοικία» φέρει προς δημόσια συζήτηση η κυβέρνηση. Χωρίς όμως να εισφέρει ούτε ένα νέο διαμέρισμα για τους ανέργους, τους συνταξιούχους τους χαμηλόμισθους.

Την στιγμή μάλιστα που η κατοικία έχει γίνει δυσεύρετο αγαθό, ο τιμές των διαμερισμάτων έχουν ανέβει υπερβολικά και η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να έχει ένα προσιτό και άνετο διαμέρισμα. (Πέραν του γεγονότος ότι οι τιμές θέρμανσης, ρεύματος και συντήρησης έχουν καταστήσει βαρύ φορτίο κάθε οικογενείας…).

Να σημειωθεί ότι οι τιμές ακινήτων έχουν εκτοξευτεί λόγω: της απόσυρσης της Εργατικής Κατοικίας, η οποία χρηματοδοτούσε εργατοϋπαλλήλους και συνταξιούχους για την στέγασή των, της «χρυσής βίζας» που προσέλκυσε πολλούς κατοίκους τρίτων χωρών που αγάραζαν ακίνητα με 250.000 ευρώ, της κατάργησης του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ, κάτι που οδήγηση σε μεγάλους αποταμιευτές να στραφούν προς αποθησαύριση στην κατοικία, την υψηλή κερδοφορία και τα «μαύρα» χρήματα της παραοικονομίας, αλλά και τις οριζόντιες και χωρίς κριτήρια (μη) επιστρεπτέες προκαταβολές μέσα στην πανδημία. Πέραν φυσικά των τιμών στα οικοδομικά υλικά που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί!

Κατοικία άνω των 16 ετών…
Το υπουργείο Εργασίας με το εν λόγω σχέδιο κάνει λόγο για παρέμβαση 1,74 δισ. € από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες…

Ωστόσο:
Το πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων δανείων αφορά αποκλειστικά σε νέους έως 39 ετών, το σπίτι πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών (η άδεια πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο 2007), για περίοδο αποπληρωμής 30 ετών.

Δηλαδή, όταν θα έχει αποπληρώσει το διαμέρισμα ο… συνταξιούχος (τότε) θα είναι σχεδόν 70 ετών, το σπίτι θα πλησιάζει τα 50 έτη και θα είναι για ολική ανακατασκευή.

Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο (euribor τριμήνου +1%), ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.

Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα επιτόκια της Ευρωπαϊκές Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα επιτόκιο του στεγαστικού προϊόντος τον Ιανουάριο του 2023 θα είναι 3,5%. Άρα η μηνιαία δόση κοντά στα 700 ευρώ για δάνειο 150.000 ευρώ

Σε μια τέτοια περίπτωση για να αγοράσει ένα ζευγάρι ένα παλαιό σπίτι 90 τετραγωνικών, αντικειμενικής αξίας 167.000 ευρώ (150.00 επιδοτούμενο δάνειο):
α) Θα πρέπει να πληρώνει τον (βασικό) μισθό ενός εκ των δύο εργαζομένων σε τοκοχρεωλυτικές δόσεις και
β) να έχει απόθεμα επιπλέον 40.000-50.000 ευρώ για να καλύψει την εμπορική/τρέχουσα αξία του ακίνητου (πέραν των 167.000 ευρώ).

Και πάλι, γι αυτή την παρέμβαση προβλέπονται μόλις 500 εκ. ευρώ, ικανά να καλύψουν 3.800 διαμερίσματα (με επιδότηση έως 130.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο).

Αποκλείονται οι χαμηλόμισθοι
Από το πρόγραμμα αποκλείονται τα άτομα που έχουν λιγότερα από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, δηλαδή πρέπει να λαμβάνουν πάνω από 720 ευρώ το μήνα για να ωφεληθούν.

Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.

Στο 60% η αντιπαροχή…
Επίσης θα δοθούν προς ανοικοδόμηση πολλά ακίνητα του Δημοσίου, (ΔΥΠΑ κ.λπ.) ώστε εκεί να χτιστούν κατοικίες. Η ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει την ανέγερση θα κρατήσει σαν αντιπαροχή έως το 60% των κατοικιών προς πώληση, ενοικίαση, εκμετάλλευση.

Τις υπόλοιπες (κοινωνικές) κατοικίες ο ιδιώτης θα νοικιάζει με χαμηλό ενοίκιο (σ.σ. με ποιο τρόπο αλήθεια;) στους αστέγους.

Μάλιστα θα γίνεται και αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών/όμορων οικοπέδων με την ταχεία διαδικασία του παλαιού Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης που οφείλεται εκατέρωθεν, προκειμένου να προκύψουν σύντομα τα νέα όρια των οικοπέδων.

Ειδικότερα θα γίνεται προσωρινός προσδιορισμός τιμής μονάδας με ταχεία διαδικασία από το Μονομελές Πρωτοδικείο, η αποζημίωση θα καταβάλλεται από το Δημόσιο και έτσι το Δημόσιο θα αποκτά γρήγορα τα ρυμοτομούμενα τμήματα.

Παράταση μίσθωσης
Οι μόνες πραγματικές κατοικίες που θα είναι άμεσα διαθέσιμες (και το νέο χρόνο) είναι όσες περιλαμβάνει η... μίσθωση των 1.000 ιδιωτικών κατοικιών που ήδη υπάγονται στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Αυτή η σύμβαση απλώς θα παραταθεί…

Απευθύνεται σε νέους, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 25-39 ετών.

- Τέλος το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια» αφορά στην επιδότηση ιδιοκτητών ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας της κατοικίας και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€. Η κατοικία πρέπει να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους. Διευκρινίζεται επίσης ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία, ενώ δεν είναι επιλέξιμοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Η επιδότηση αφορά δαπάνες ανακαίνισης/ επισκευής, που αποδεικνύονται με σχετικά τιμολόγια και φθάνει έως το 40% της δαπάνης, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.



iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα