MY KTEO

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Γονικές παροχές: Ποιοι κινδυνεύουν με έλεγχο από την εφορία


Στο θέμα των γονικών παροχών αναφέρθηκε σήμερα ο Γενικός Σύμβουλος Εφοριακών Μπάμπης Καούκης στην τηλεοπτική εκπομπή του Open “Ανοιχτή Επικοινωνία” .

Όπως είπε, το αφορολόγητο όριο για δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα παιδιά ή και από τους παππούδες προς στα εγγόνια είναι 800 χιλιάδες ευρώ,  ωστόσο όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται  με τραπεζικές συναλλαγές. Και συνέχισε λέγοντας εάν ο πατέρας θέλει να δωρίσει κάποιο χρηματικό ποσό στο παιδί και αυτό  επιθυμεί να αγοράσει ένα ακίνητο, τότε θα πρέπει να προηγηθεί η μεταβίβαση των χρημάτων μέσω τραπεζικής συναλλαγής και μετά να γίνει η αγορά της κατοικίας από το παιδί προκειμένου να έχει το αφορολόγητο όριο. Διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα και οι δύο, συμπλήρωσε.

Αλλά και οι γονείς που δωρίζουν χρήματα ή ακίνητα στα παιδιά τους θα πρέπει πρώτα να τα δικαιολογούν στο Πόθεν Έσχες ή στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλουν τα τελευταία χρόνια, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Γονικές παροχές: Ποιοι κινδυνεύουν να ελεγχθούν από την εφορία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ για τις γονικές παροχές,  εφορία θα ελέγξει:

1.Τις διαδοχικές δωρεές:

Οι έλεγχοι  στις διαδοχικές δωρεές θα γίνουν με βάση το χρονικό διάστημα που έγιναν και με όριο τους 6 μήνες. Θα ελεγχθούν οι περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα σε έναν από τους δύο γονείς  (στον πατέρα ή τη μητέρα του ) και μετά  ο γονέας με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι στις  δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ, όπως αναφέρει  η ισχύουσα νομοθεσία.

2.Τις χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές χωρίς αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων από τράπεζες:

Εδώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ καθώς χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Για την απόδειξη της μεταφοράς του ποσού της χρηματικής γονικής παροχής/δωρεάς σε τραπεζικό λογαριασμό αναγράφονται στην δήλωση οι αριθμοί IBAN των τραπεζικών λογαριασμών, μεταξύ των οποίων έγινε η μεταφορά των χρημάτων καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα και επισυνάπτεται το αποδεικτικό μεταφοράς από το πιστωτικό ίδρυμα..

3.Τη μεταφορά χρημάτων σε κοινό λογαριασμό με τρίτο πρόσωπο:

Ερευνώνται οι περιπτώσεις μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο. Επιβάλλεται φόρος δωρεάς 20% για δωρεοδόχους της Β΄ κατηγορίας και 40% για τα πρόσωπα της Γ΄ κατηγορίας εάν αποδειχθεί  η «χρήση» του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το τέκνο/δωρεοδόχο από το τρίτο πρόσωπο.

4. «Πόθεν έσχες» των δωρητών:

Η Εφορία θα ελέγχει αν τα χρήματα που δωρίζονται προέρχονται από εισοδήματα του δωρητή που έχουν  φορολογηθεί και καλύπτουν το ύψος των χρημάτων που δωρίζονται.