MY KTEO

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ζούμε το μεγάλο φαγοπότι. Ας το θυμόμαστε

 


Ζούμε το μεγάλο φαγοπότι. Ας το θυμόμαστε. Γιατί κοντά είναι η στιγμή που θα μας ξαναπούν ότι μαζί τα φάγαμε. Και ότι δεν ζητάγαμε απόδειξη για τις τυρόπιτες

Το έργο για το οποίο θα μείνει στην Ιστορία η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα 7 δισ. απευθείας αναθέσεων. Μέχρι τώρα 7 δισ., γιατί μέχρι να φύγει αυτή η κυβέρνηση από την εξουσία, το ποσό πιθανότατα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

 

Τέσσερα χρόνια στερήθηκαν οι άνθρωποι την εξουσία, τα ΚΕΕΛΠΝΟ, τις Νοβάρτις και τα θαλασσοδάνεια, και μόλις επανέκαμψαν, έπεσαν σαν ακρίδες στο δημόσιο χρήμα. Και τους διευκόλυνε και η πανδημία είναι η αλήθεια: έκτακτη ανάγκη, είπαν, δεν είναι ώρα για διαγωνισμούς και για διαφάνειες. Και το μόνο που άφησαν απέξω ήταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

 

Και είναι και ευρύτατο το πεδίο των απευθείας αναθέσεων. Δεν υπάρχει ταβάνι. Απευθείας αναθέσεις για νομικές συμβουλές των ΕΛ.ΤΑ. Απευθείας αναθέσεις 26 εκατομμυρίων από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Απευθείας αναθέσεις για την προβολή δήμων. Απευθείας αναθέσεις για υπηρεσίες συμβούλων που συμβουλεύουν εταιρείες του Δημοσίου πώς να προσλάβουν συμβούλους.

 

Κι αυτά είναι τα ψιλολόγια. Γιατί το τι γίνεται στο ανώτερο επίπεδο δεν το χωράει ο νους του μέσου ανθρώπου. Για το τι πάρε-δώσε έχουν από πίσω τους οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά, η ιδιωτικοποιημένη επικουρική ασφάλιση, το Ταμείο Ανάκαμψης, η ασυλία στους τραπεζίτες για σκάνδαλα που πληρώσαμε από την τσέπη μας.

 

Ζούμε το μεγάλο φαγοπότι. Ας το θυμόμαστε. Γιατί κοντά είναι η στιγμή που θα μας ξαναπούν ότι μαζί τα φάγαμε. Και ότι δεν ζητάγαμε απόδειξη για τις τυρόπιτες.