MY KTEO

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Εισφορά αλληλεγγύης: Για ποιους έρχονται οι «τίτλοι τέλους»


Περίπου 1,5 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα ωφεληθούν με αυξήσεις αποδοχών από την1ηΙανουαρίου 2023εξαιτίας κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο αφορά εργαζόμενους στο Δημόσιο και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα πάνω από12.000 ευρώ, οι οποίοι θα δουν τις καθαρές τους αποδοχές να αυξάνονται από 22 ευρώ και έως και πάνω από676 ευρώ το χρόνο. 

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 

α) οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των12.000 ευρώ 
β) οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ. 
γ) οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των12.000 ευρώ. 
δ) τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές. Όλες αυτές οι κατηγορίες μισθωτών υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και συνταξιούχων θα δουν από τον Ιανουάριο του2023τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Υπενθυμίζεται ότι από το 2021 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε περίπου 1,2 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες. 

Σημειώνεται ότι όσοι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εισόδημα από τον ιδιωτικό τομέα, όμως τα δύο προηγούμενα χρόνια πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων, δεν θα γλυτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή δεν θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και θα φορολογηθεί το 2023. 


 naftemporiki.gr της Ραλλούς Αλεξοπούλου