MY KTEO

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Γκρίνιες, γκάφες και «φαγωμάρα» στη γαλάζια πολυκατοικία


Όλο και πληθαίνουν οι «φωνές» εκτός «γραμμής» Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στη κυβερνητική «μηχανή».

Το χθεσινό «ηχηρό» άδειασμα του Μεγάρου Μαξίμου – μέσω διαρροών – στον Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας, λόγω ενεργειακής κρίσης, δεν ήταν τίποτα άλλο από το τελευταίο «επεισόδιο» του μπάχαλου που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Λέξη, η οποία δεν άρεσε καθόλου στον υπουργό Ανάπτυξης, όταν την άκουσε, σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN, όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για τα χθεσινά μπρος – πίσω σχετικά με το ζήτημα της μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν είπε ή ο ίδιος ή κάποιο άλλο στέλεχος του υπουργείου ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και ο ίδιος, με δηλώσεις του σε ενημερωτική ιστοσελίδα, αλλά και ο Νίκος Παπαθανάσης είχαν επιβεβαιώσει το ζήτημα. Γι’ αυτό ακριβώς στελέχη του υπουργείου έλεγαν δεξιά κι αριστερά, σε δημοσιογράφους, ότι το θέμα ισχύει και είναι πάνω στο τραπέζι.

Διαφορετικά, από που ορμώμενοι πήραν το θάρρος να το επιβεβαιώσουν;

«Η συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει», είπε χαρακτηριστικά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Το παρασκήνιο της κωλοτούμπας περιέγραψε στο ρεπορτάζ της η Έλλη Τριανταφύλλου, αποκαλύπτοντας ότι το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αντιλήφθηκε άμεσα ότι σε περίπτωση μείωσης του ωραρίου και άρα του τζίρου, θα ήταν θέμα χρόνου να διατυπωθεί αίτημα για νέες ενισχύσεις. Κατόπιν εσωτερικών διαβουλεύσεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Ανάπτυξης, ελήφθη η απόφαση να μαζευτεί το θέμα που άνοιξε, διότι αν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρούσε να αντιμετωπίσει.

Το μπάχαλο, λοιπόν, αυτό – επιμένουμε στη λέξη – επιβεβαιώνει ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στην κυβερνητική μηχανή, ανεξάρτητα από τις μεγαλοστομίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μπαλοθιές» Καραμανλή για τις υποκλοπές
Διαφοροποιήσεις έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για διάφορα θέματα, μικρής όμως «εμβέλειας». Το θέμα που ουσιαστικά ανέδειξε το πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν ήταν άλλο από το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου.

Με πρώτον και καλύτερο τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έριξε «μπαλοθιές» από την Κρήτη, αλλά ακούστηκαν στην Ηρώδου Αττικού. Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον των ευθυνών με τρόπο άμεσο και ιδιαιτέρως αιχμηρό. Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τον κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι η επίκληση του απορρήτου σε τετοιες περιπτώσεις, υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. «Η κυβέρνηση κινείται ουσιαστικά στο ίδιο πλαίσιο που έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός», απάντησε το Μαξίμου, χωρίς να καταφέρει να πείσει ούτε τον αστυνομικό που φυλάει την πόρτα των εισερχομένων.

«Βόμβες» από την Όλγα Κεφαλογιάννη περί απορρήτου
Σαφείς αποστάσεις από τη «γραμμή» Μαξίμου και της επίκλησης του «απορρήτου» αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών πήρε ο Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Το απόρρητο, με πολύ συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας, θα πρέπει να μπαίνει, αν θέλετε, σε δεύτερη μοίρα, γιατί προέχει η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, των νόμων, των θεσμών. Και όλοι εμείς που υπηρετούμε του θεσμούς, θα πρέπει όταν κάτι λέμε να το εννοούμε», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενη με την άποψη κορυφαίων Συνταγματολόγων, δημιουργώντας άλλον έναν «πονοκέφαλο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους στενούς του συνεργάτες.

«Για εμένα έχει πολύ σημασία, όταν λέμε όλα στο φως, δεν μπορούμε μετά να οχυρωνόμαστε πίσω από το απόρρητο. Είναι επικίνδυνο για την Δημοκρατία κάποιος να επικαλείται το απόρρητο και να θεωρεί ότι είναι εκτός ελέγχου», πρόσθεσε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Καρφιά» Ρουσσόπουλου και αίτημα για ανεξάρτητη έρευνα από τον Άρειο Πάγο
Ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος έθεσε ζήτημα νόμιμου και ηθικού και πρότεινε ανεξάρτητη έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Μόλις άκουσα το θέμα υπέστην ένα σοκ. Δεν το περίμενα. Δεν είναι ευχάριστο. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο ένα τέτοιο θέμα, θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο σφάλμα», είπε και πρόσθεσε αναφορικά με τα περί «νόμιμης επισύνδεσης»: «υπάρχει μια αρχαία αντιπαράθεση, η οποία ξεκίνησε μεταξύ του Κρέοντα και της Αντιγόνης. Για το νόμιμο και το ηθικό. Λοιπόν το νόμιμο και το ηθικό δεν είναι πάντοτε ταυτόσημα. Κατά συνέπεια λοιπόν βεβαίως μπορεί να είναι εντός του πλαισίου του νόμου, κατά πόσο είναι ηθικό να παρακολουθείς ένα πολιτικό πρόσωπο που ανήκει στο δημοκρατικό τόξο και όχι εκτός δημοκρατικού τόξου και αυτός και το κόμμα του, συζητείται».

«Εγώ πιστεύω ότι έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί παρακολουθούνταν ο Ανδρουλάκης; Με ποια στοιχεία η εισαγγελέας έδωσε αυτή την άδεια; Αν θέλουμε λοιπόν να μην κουκουλωθεί τίποτα. Να μην υπάρξει επανάληψη κατηγοριών προς την πολιτική, η οποία βλάπτει όλους τους πολιτικούς και την πολιτική εν γένει και τους θεσμούς, εκτιμώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα δική του, στην οποία και ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε να καταθέσει - έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη μήνυσή του».

Εκτός «γραμμής» και ο Νικήτας Κακλαμάνης
Ο πολύπειρος, Νικήτας Κακλαμάνης, εξέφρασε ευθέως την αντίθεσή του με τη νομοθετική πρόβλεψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προβλέπει ότι όσοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ δεν έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν. «Δεν μπορεί να μην έχω το δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι», δήλωσε εμφατικά ο Νικήτας Κακλαμάνης ενώ απευθυνόμενος στην παρούσα στην ίδια εκπομπή Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επεσήμανε ότι συμφωνεί με την τροπολογία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση αυτής της απαράδεκτης πρόβλεψης, λέγοντας ότι πρέπει να μπει ξανά στη συζήτηση.

Λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό χαρακτήρισε το όλο θέμα ως «αυτογκόλ».

«Κεραυνοί» Τζαβάρα
Ο Κώστας Τζαβάρας έκανε γνωστή τη θέση του από την αρχή αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και μέχρι σήμερα επιμένει σ’ αυτή. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και στο άρθρο του στο iEidiseis.gr, αλλά και με δηλώσεις του μιλά για παραβίαση του Συντάγματος και του Δημοκρατικού πολιτεύματος σε ό,τι αφορά στις υποκλοπές.

«Αυτό όμως που εντυπωσιάζει και εγώ δεν μπορώ να το χωνέψω εύκολα, πώς είναι δυνατόν να συνδέεται με την προστασία της εθνικής ασφάλειας ένας δημοσιογράφος που προσπαθεί να αποκαλύψει σκάνδαλα ή διαφθορά στον τραπεζικό τομέα. Αντίθετα, λόγοι εθνικής ασφαλείας επιβάλλουν να πατάξουμε τη διαφθορά και κυρίως να καταπολεμήσουμε το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί άφθονο», είπε μόλις προχθές στην τηλεοπτική εκπομπή.

«Πυρά» και από τον Κουμουτσάκο
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επίσης, δεν βαδίζει στο αφήγημα Μαξίμου για τις υποκλοπές. Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στην Ολομέλεια υπογράμμισε την ανάγκη για σεβασμό των δύο πολύτιμων αγαθών: Πρώτον, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και δεύτερον, του ύψιστου καθήκοντος της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας.

«Όλα αυτά θεμελιώνονται σε μια απαράβατη αρχή. Ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη δημοκρατία δεν νοούνται» σημείωσε με νόημα, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε επίσης ότι «αυτό πρέπει να διασφαλίζεται κάθε μέρα, κάθε ώρα καθώς η ουσιαστική βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας κατά κύριο λόγο μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι ένα διαρκές αίτημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Διαφοροποίηση Κυρανάκη για τις φοιτητικές εστίες και τα πανεπιστήμια
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης εκτόξευσε «βολές» προς το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των όσων έγιναν πρόσφατα στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν μας φταίει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για την άθλια εικόνα παρακμής σε φοιτητικές εστίες και Πανεπιστήμια. Αυτοί κυβέρνησαν, απέτυχαν, και ένας από τους λόγους που ο κόσμος τους έστειλε σπίτι τους είναι και τα πανεπιστήμια, δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή, αυτοδύναμη, ξεκάθαρη εντολή να βάλει τάξη. Είμαστε 3,5 χρόνια κυβέρνηση και συζητάμε ακόμα τα ίδια πράγματα», έγραψε μεταξύ άλλων στο προσωπικό του προφίλ, στο facebook και πρόσθεσε: «Θα εφαρμόσει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τους βασικούς κανόνες που έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο;».

Ο Γιάννης Οικονόμου του έδειξε «κίτρινη» κάρτα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ενώ αργότερα του ζήτησε και κατ’ ιδίαν εξηγήσεις για τα όσα έγραψε, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ.

Διαφωνία Πιπιλή με την παράταση στα τραπεζοκαθίσματα σε δημόσιους χώρους
Άλλη μία διαφωνία, μικρότερης σημασίας αλλά διαφωνία, καταγράφθηκε τις προηγούμενες μέρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η Φωτεινή Πιπιλή είπε δημόσια ότι είναι αντίθετη στην τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα εστίασης να διατηρούν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους πέραν του προβλεπόμενου στη άδεια έως και τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε κατηγορηματικά, ότι αν η διαδικασία της Βουλής της έδινε τη δυνατότητα να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα το είχε κάνει, αλλά δεν υπάρχει τρόπος. Ως εκ τούτου, η ίδια τοποθετείται δημόσια και δηλώνει «πως θα συνεχίσει τον μοναχικό αγώνα της για την επαναφορά των δημοσίων χώρων στους – με συνταγματική επιταγή- δικαιούχους, που είναι αποκλειστικά οι πολίτες που θέλουν να κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια στα πεζοδρόμια και στις πλατείες».

Σημαντικές απουσίες στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ τη μέρα των «γενεθλίων» της
Απείχαν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, την ημέρα των «γενεθλίων» της οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο έκαναν και οι Κώστας Τζαβάρας και Όλγα Κεφαλογιάννη. Και σε αυτή την περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα. Στα «πηγαδάκια», ωστόσο, αργότερα, στους διαδρόμους της Βουλής τέθηκε για τα καλά θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Αιχμές Λοβέρδου για υπουργούς
Ο Γιάννης Λοβέρδος έθεσε – κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ – θέμα για υπερπροβολής υπουργών που εκμεταλλεύονται την κυβερνητική τους θέση για να κάνουν προεκλογικό αγώνα. «Είναι άδικο ότι πολλοί υπουργοί, κυρίως εξωκοινοβουλευτικοί, έχουν αρχίσει να κάνουν προεκλογικές εκστρατείες με το κυβερνητικό τους έργο. Ιδίως οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Είναι άδικο, στα όρια του ανήθικου και θα οδηγήσει σε σφοδρές συγκρούσεις, που θα βλάψουν σοβαρά την παράταξη», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, δήλωση η οποία δεν ακούστηκε καλά στα αυτιά κάποιων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά συμφώνησε με τα παραπάνω και ζήτησε να κάνουν προβολή του κυβερνητικού τους έργου αλλά πανελλαδικά και όχι μόνο στην εκλογική τους περιφέρεια.


iEidiseis.gr του Μανώλη Καλουδά