MY KTEO

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Σάκης Αρναούτογλου: Η πρώτη πρόγνωση για τον Νοέμβριο - Ανατροπή στο σκηνικό


Για «κόλλημα» του καιρού έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.

Τα... τρελά του καιρού σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος μίλησε για «κόλλημα» του καιρού.

Το ασυνήθιστο κόλλημα ή αλλιώς «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα» που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη είναι υπεύθυνο για τη ζέστη που επικρατεί τις τελευταίες μέρες και η οποία προβλέπεται πως θα μειωθεί σταδιακά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει στην ανάρτησή του:
«Ασυνήθιστο για την εποχή “Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα” ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα Aέρινο τείχος -ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ- πάνω από την κεντρική και νότια Ευρώπη -βλ χάρτη) με εκτεταμένο σχηματισμό “Θόλου Ζέστης” σε αρκετές περιοχές της, έχει παγιδέψει πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες (κιτρινοπορτοκαλί αποχρώσεις) – ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για την περίοδο επίπεδα- διατηρώντας τες εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη, ενώ παράλληλα κρατά πολύ μακριά τις αξιόλογες – απαραίτητες πλέον βροχές από την περιοχή μας!

Αναφορικά με το πόσο θα κρατήσει αυτό το κύμα ζέστης ο κ. Αρναούτογλου στη χθεσινή του πρόγνωση ανέφερε πως «θα έχουμε μια αλλαγή στην κυκλοφορία από πλευράς αερίων μαζών προς τα τέλη του Οκτώβρη. Από την 28η Οκτωβρίου θα έχουμε κατεβασιές σχετικά ψυχρού αέρα, φυσιολογικού για την εποχή και αυτές θα διατηρήσουν τον υδράργυρο σε φυσιολογικά επίπεδα».

Κατέληξε λέγοντας πως στην ουσία υπάρχει μια τάση να πέφτει η θερμοκρασία μετά τις 7-8 Νοεμβρίου στη Βόρεια Ευρώπη, με τον υδράργυρο να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα στις υπόλοιπες περιοχές. Τίποτα, δηλαδή, το ακραίο.



iEidiseis.gr