MY KTEO

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Δεν είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου η κατασκευή νέων Φυλακών Χαλκίδας- Αντίδραση στη βουλή από το Ζεμπίλη -Παίρνουν πάνω τους το θέμα οι βουλευτές της ΝΔ

 


Πάνω τους παίρνουν το θέμα κατασκευής των νέων φυλακών Χαλκίδας οι βουλευτές του νομού. Την αρχή έκανε χθες ο βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης ο οποίος αντέδρασε στα λεγόμενα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή νέων φυλακών σε Κορυδαλλό, Δράμα, Κρήτη και Ιωάννινα και δεν έκανε καμία αναφορά για κατασκευή νέων φυλακών Χαλκίδας παρά τις υποσχέσεις  προηγούμενων υπηρεσιακών παραγόντων.   Σύμφωνα με πληροφορίες του eviatop και οι άλλοι δυο βουλευτές του νομού Σίμος Κεδίκογλου και Σπύρος Πνευματικός πρόκειται εντός των ημερών να ενώσουν την φωνή τους με τον Θανάση Ζεμπίλη και να απαιτήσουν την κατασκευή νέων Φυλακών Χαλκίδας στο χώρο που ήδη έχει βρεθεί στο πρώην Πεδίο Βολής. Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, παίρνοντας το λόγο, απευθύνθηκε στον Υπουργό, ζητώντας να συμπεριληφθεί στο project και το κατάστημα Χαλκίδας. Ειδικότερα ανέφερε:

 

«Ακούσαμε τον κ. Υπουργό, που αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανέγερση νέων φυλακών σε Κορυδαλλό, Δράμα, Κρήτη και Ιωάννινα. Θα μου επιτρέψετε να συμπεριλάβω και το κατάστημα της Χαλκίδας. Σύμφωνα με το νέο χάρτη των φυλακών της χώρας, το κατάστημα κράτησης Χαλκίδας προβλέπεται να φιλοξενεί κρατουμένους για οικονομικά εγκλήματα. Και είναι πολύ σημαντικό να επισπευστεί το project της μετεγκατάστασης των φυλακών Χαλκίδας και να εγκριθεί η χρηματοδότησή του από την Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ, ώστε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κατάστημα, με υποδομές και εγκαταστάσεις, που εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα.

 

Αρκεί να πούμε ότι σήμερα  οι φυλακές στεγάζονται σε ένα παλιό κτίριο, πρώην στρατόπεδο, που δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις απαιτούμενες προδιαγραφές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα θάλαμο στρατοπέδου 40 τ.μ. μπορούν να φιλοξενούνται 20 κρατούμενοι, οι οποίοι μάλιστα κρεμούν πανιά στις κουκέτες τους, για να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη ιδιωτικότητα. Άλλωστε, όπως λέει και ο Φουκώ: «το στρατόπεδο είναι το διάγραμμα μιας εξουσίας, που ασκείται χάρη σε μια γενική ορατότητα». Επίσης, δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος σίτισης, αλλά ούτε και ο απαιτούμενος χώρος για να κινηθούν οι κρατούμενοι, όπως, ελάχιστος είναι και ο χώρος προαυλισμού και, όπως, λέγεται, ''ο άνθρωπος που δεν κινείται είναι ο νεκρός άνθρωπος".

 

Τέλος, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για τη λειτουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, με αποτέλεσμα να χάνουν το σχολείο τους και όσοι μετάγονται εκεί και βέβαια, όπως λέει ο Ουγκώ: «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο  κλείνει μια φυλακή». Είναι, συνεπώς, επιβεβλημένο να επιταχυνθεί το σχέδιο για την μετεγκατάσταση των φυλακών Χαλκίδας, εκτός αστικού ιστού.