MY KTEO

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Πορνογραφικό υλικό και σεξουαλικότητα


Η πορνογραφία μπορεί να έχει ρόλο ως μέρος μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής, αλλά σχετίζεται με πολλά προβλήματα.

Το πορνογραφικό υλικό φαίνεται να προσφέρει μια δυνατή σεξουαλική επιθυμία, η οποία στη συνέχεια εκτονώνεται συνήθως με αυνανισμό. Με αυτό τον τρόπο, η ίδια η φύση του πορνογραφικού υλικού απομονώνει τα άτομα και τα προσανατολίζει στην ικανοποίηση των αναγκών τους, χωρίς να ενδιαφέρονται τόσο για το άλλο μέλος της σχέσης τους (αν υπάρχει).

Όταν ένα τέτοιο μοτίβο συμπεριφοράς παγιωθεί, το άτομο (συνήθως ο άντρας) γίνεται εξαρτημένος από το πορνογραφικό υλικό για τη σεξουαλική του ικανοποίηση. Πρόκειται για μία καταναγκαστική συμπεριφορά χρήσης πορνογραφικού υλικού, όχι με βάση την επιθυμία, αλλά τη συνήθεια και την επανάληψη.

Ο άνθρωπος αυτός ουσιαστικά απομακρύνεται από τη σεξουαλική έκφραση που χαρακτηρίζει τη διέγερση δύο ανθρώπων μέσα στο παιγνίδι της συμμετοχικής ηδονής. Αντίθετα, φαίνεται να αναζητά τη σεξουαλική ικανοποίησή του με εγωκεντρικό τρόπο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε πιθανό σεξουαλικό πρόβλημα μέσα στη σεξουαλική επαφή.

Οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου παρέχουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά τελικά προκαλούν:
1. μεγαλύτερα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης
2. διαταράσσοντας την κανονική συμπεριφορά προσκόλλησης
3. οδηγώντας σε μεγαλύτερη δυσκολία στη δημιουργία σταθερών, ικανοποιητικών σχέσεων 
4. περαιτέρω αύξηση της πιθανότητας χρήσης πορνογραφίας ως υποκατάστατο της οικειότητας με άλλους

Ο εθισμός παρατηρείται κυρίως στον αντρικό πληθυσμό, όπου βλέπουμε παράλληλα συμπτώματα κοινωνικής φοβίας, έλλειψης αυτοπεποίθησης, άγχος, αίσθημα ντροπής και γενικότερης απόσυρσης από τον κοινωνικό περίγυρο.

Η στροφή προς την χρήση του πορνογραφικού υλικού μπορεί να οφείλεται σε μία δυσκολία ικανοποίησης της συντρόφου, σε αυξημένο άγχος στην σεξουαλική ζωή του ατόμου όσον αφορά τις επιδόσεις του ή την αυτό-εικόνα του, καθώς επίσης και την έλλειψη αυτοπεποίθησης να προσεγγίσει το άτομο που το ενδιαφέρει ώστε να καταφέρει να χτίσει μια σχέση, ακόμα κι αν αυτή αφορά μόνο μια σεξουαλική συνεύρεση και όχι μια ολοκληρωμένη σχέση.

Στις σχέσεις ο εθισμός προς την πορνογραφία μπορεί να οφείλεται στην μη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή με την/τον σύντροφο, στις ανεκπλήρωτες φαντασιώσεις που η/ο σύντροφος δεν επιθυμεί να συμμετέχει, ή στο έντονο άγχος του ατόμου στο να ανταποκριθεί σεξουαλικά και να ικανοποιήσει την/τον σύντροφο του.

Η ικανοποίηση μέσω του αυνανισμού δεν περιλαμβάνει άγχος απόδοσης και απελευθερώνει το άτομο από οποιαδήποτε ενοχή μπορεί να το συνοδεύει στην περίπτωση μιας συνεύρεσης με ένα σεξουαλικό παρτενέρ.

Μία άλλη πτυχή είναι η χρήση πορνογραφικού υλικού ως απάντηση σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Δηλαδή ενδέχεται η χρήση πορνογραφικού υλικού να είναι «η εύκολη λύση», η οποία στην ουσία οδηγεί τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα σε απομάκρυνση από τη σεξουαλική ζωή και σε υποκατάστατα, κάτι που δεν συνιστά ουσιαστική λύση, αλλά «κάλυψη» του προβλήματος.

Είναι σύνηθες άντρες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στύσης ή εκσπερμάτισης να εγκλωβίζονται πιο εύκολα στη χρήση πορνογραφικού υλικού, λαμβάνοντας μία πρόσκαιρη ευχαρίστηση.

Η σύντροφος συχνά αισθάνεται θυμό, απόρριψη και απογοήτευση με αποτέλεσμα να υπάρχουν καυγάδες, ένταση και σεξουαλική ψυχρότητα.



govastileto.gr