MY KTEO

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Πάτσης: Έχει υποτιμηθεί η συνεισφορά του Έλληνα λαδέμπορα στον Αγώνα


Δεν ήταν μόνο οι γερμανοτσολιάδες που κράτησαν τη χώρα όρθια στην Κατοχή. Ούτε μόνο οι καταδότες, οι ευεργέτες με τις κουκούλες. Σημαντική η συνεισφορά τους, προφανώς ναι, δεν είμαι εγώ αυτός που θα αλλάξει την ιστορία, αλλά αξίζει να πούμε και μισή κουβέντα για τους αφανείς ήρωες με τους τενεκέδες.

Πόσα σπίτια δεν γλίτωσαν απ’ τα χέρια των Γερμανών επειδή μπήκε μπροστά ο Έλληνας μαυραγορίτης και είπε “ως εδώ. Δεν είναι όλα για πούλημα σε αυτήν τη χώρα. Μερικά πράγματα θα τα πάρουμε εμείς τζάμπα”. (And i think that’s beautiful).

Αν δεν τα έπαιρναν αυτοί τα σπίτια, θα τα έπαιρναν οι εισβολείς. Και ξέρετε πόσο έχει το νοίκι στη Γερμανία; Ωραίες οι χιπστεριές και όλα αυτά ότι η Αθήνα έχει γίνει το νέο Βερολίνο, αλλά για τράβα λίγο μείνε εκεί να σε δω. (Φασαίοι, η χειρότερη φάρα, ε. Μακριά).

Και ήταν και πάλι ο Έλληνας μαυραγορίτης που φώναζε σαν άλλος λαδεμπορικός Ριχάρδος, “ελάτε να σας δώσουμε τιμές σαν σπίτι και όχι σαν τούβλα, μην τα πουλάτε σαν τούβλα”.

Ποιος τα θυμάται όμως αυτά σήμερα; Ούτε καν τα παιδιά τους, κάνουν ότι δεν ξέρουν που βρήκαν τις λίρες οι δικοί τους.

“Στην αυλή τις βρήκανε, θαμμένες, σαν την ταινία με τον Βέγγο που έκανε τον κουρέα”. Έγινε, ναι, εκεί τις βρήκανε, ηρέμησε τώρα.

Και στο κάτω κάτω τι να τα έκαναν τόσα σπίτια; Ούτε Airbnb δεν υπήρχε ακόμα. Να τα’ χουν να κάθονται;

Δυστυχώς όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα. Ποιος σώζει τις περιουσίες των ανθρώπων κτυπώντας τις τράπεζες; Ποιος αγοράζει δάνεια στο 1/20 της αξίας τους;

Δεν λέω άλλα, δεν θέλω να φωτογραφίσω τον ευεργέτη του σήμερα. Νομίζω όλοι καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάω (ακόμα και όσοι με ψηφίσατε που ΟΚ, η αντίληψη ίσως να μην είναι και το πιο δυνατό σας σημείο).

Θα μιλήσει η ιστορία για μένα, τα βιβλία του μέλλοντος θα με δικαιώσουν. Και ελπίζω να τα έχει γράψει ο Πλεύρης.

Το κείμενο είναι προϊόν μυθοπλασίας



news247.gr