MY KTEO

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ποιοι οφειλέτες της Εφορίας κινδυνεύουν και με φυλάκιση!


Αντιμέτωποι και με ποινές φυλάκισης βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, πέραν των κατασχέσεων καταθέσεων και εισοδημάτων, καθώς και των πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν καθημερινότητα.

Αξιοσημείωτο είναι, πώς οι ποινές φυλάκισης ισχύουν, εκτός από τα χρέη προς την εφορία, και για τα χρέη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσεις και τους οργανισμούς Γενικής Κυβέρνησης.

Τη φυλάκιση αποφεύγουν, μόνο όσοι προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, την οποία και εξυπηρετούν.

Οι ποινές φυλάκισης ξεκινούν από 1 έτος και μπορούν να υπερβούν και στα τρία χρόνια, ανάλογα, με το ύψος του χρέους.

Το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων χρεών αποτελεί προτεραιότητα της ΑΑΔΕ, καθώς το απόθεμα των απλήρωτων φόρων αυξάνεται κάθε μήνα, ενώ μάλιστα αυξάνονται περισσότερο τα χρέη των μεγαλοοφειλετών.

Στο τέλος Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός όσων χρωστούν στο δημόσιο αυξήθηκε κατά 741.827 πρόσωπα (φυσικά και νομικά), σε σχέση με το επτάμηνο του 2021, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των οφειλετών να ανέρχεται σε 4.230.900 πρόσωπα, εκ των οποίων 1.378.297 πρόσωπα τελούν ήδη υπό τα αναγκαστικά μέτρα της ΑΑΔΕ, ενώ 1.966.599 οφειλέτες είναι στον προθάλαμο για τη λήψη εισπρακτικών μέτρων.

Το σύνολο, δε, των χρεών προς την εφορία ξεπερνά το ποσό των 112 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιουλίου.

Το ποινολόγιο

Για τις ποινές φυλάκισης η φορολογική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα ότι, όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

Ενός (1) τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

Τριών (3) τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α’, υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Σημειώνεται, ότι, χρέη άνω των 100.000 ευρώ έχουν 49.206 φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι οποίοι κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης.

Επίσης το νομοθετικό πλαίσιο είσπραξης των χρεών προβλέπει τα ακόλουθα:

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή των Ελεγκτικών Κέντρων ή του Τελωνείου προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων».

Η πράξη της μη καταβολής χρέους προς το Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ για περισσότερο από 4 μήνες μπορεί να κριθεί ατιμώρητη εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

Η ποινική δίωξη για μη καταβολή χρέους άνω των 100.000 ευρώ ή η εκτέλεση επιβληθείσης ποινής φυλάκισης για το αδίκημα αυτό μπορούν να ανασταλούν σε περίπτωση που ο οφειλέτης τακτοποιήσει το χρέος του, εντάσσοντάς το σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Σήμερα είναι σε ισχύ μόνο η «πάγια ρύθμιση» των ν. 4152/2013 και 4174/2013, η οποία παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης οποιουδήποτε ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις ή σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις, αν το χρέος προέρχεται από έκτακτη αιτία (π.χ. αν προέρχεται από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα φορολογικών ελέγχων κ.λπ.).