MY KTEO

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Χαλκίδα: Εκδήλωση για τη Γιορτή των Πουλιών και εκδήλωση για την προστασία της Φύσης


Ο σύλλογός ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ σε συνεργασία με το ΤΕΧΝΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ θα πραγματοποιήσει μουσική εκδήλωση με κύριο θέμα την προστασία της  φύσης.

Σκοπός της μουσικής εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για την επικείμενη εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί σταθμοί) στα όρη της Κεντρικής Εύβοιας και η ενίσχυση του συλλόγου για δράσεις προστασίας της φύσης στην Κεντρική Εύβοια.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Κωτσόπουλου το Σάββατο 8/10/2022 και ώρα 19.00. Θα τραγουδήσουν οι Σωτηρχέλλης Παναγιώτης, τραγουδοποιός με επιτυχίες σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές, ο Στέφανος Γανωτής, μουσικός, τραγουδοποιός, συγγραφέας. Θα συμμετέχει και η Γρανέττα Φωτίου, τραγουδοποιός-τραγουδίστρια  και o Philip Taylor, μουσικός.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΧΝΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ, Ιφιγενείας 8Α, Χαλκίδα, την ίδια ημέρα και ώρα.

Eπίσης το Σάββατο 08-10 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σε συνεργασία με τον σύλλογο ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ στην Αλυκή Κοπανά (Ν. Λάμψακος Χαλκίδας) στα πλαίσια  της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών.

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία επί τρεις περίπου δεκαετίες μελετά συστηματικά την ορνιθοπανίδα στην εγκαταλελειμμένη Αλυκή Κοπανά (Νέα Λάμψακος) που περιλαμβάνεται στις μόλις 14 οργανωμένες αλυκές του ελληνικού κράτους οι οποίες λειτούργησαν έως τα τέλη του 20 ου αιώνα. Πολλοί από τους χρήστες του χώρου φαίνεται σήμερα να αγνοούν τελείως την ιδιαίτερη αξία αυτού του μνημείου ιστορίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος. Ο σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ  καταβάλλει προσπάθειες για την ανάδειξη της Αλυκής Κοπανά τα τελευταία έτη.

Η εκδήλωση  περιλαμβάνει:

-           Παρατήρηση πουλιών

-           Μικρή ενημερωτική έκθεση και με τη βοήθεια εθελοντών επιστημόνων, το ευρύ κοινό θα ενημερωθεί για τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αυτού του ξεχωριστού χώρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών που διοργανώνονται σε σημαντικές περιοχές για τα πουλιά σε όλη την Ελλάδα, υπό τον συντονισμό της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας  και σε περισσότερες από 40 χώρες της Ευρώπης. Μιας και η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε περιβαλλοντικά το ευρύτερο κοινό: ξεκινώντας από την αγάπη για τα πουλιά μπορούμε να αναδείξουμε την αξία των τοπικών βιοτόπων που τα ίδια έχουν τόσο ανάγκη.

Η έκθεση θα γίνει στον εξωτερικό χώρο του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της Αλυκής Κοπανά όπου σήμερα είναι ελεύθερη η πρόσβαση του κοινού.

Η έκθεση αποτελείται από έξι (6) ενημερωτικά αποσπώμενα banner (εκθεματικές επιφάνειες)

Τα θέματα των banner είναι τα ακόλουθα:

           ΑΛΑΤΙ: Ο λευκός θησαυρός

           Οι ελληνικές αλυκές

           Οι αλυκές ως εργαστήριο χημείας

           Οι αλυκές ως βιότοπος

           Τα πουλιά των αλυκών

           Η Αλυκή Κοπανά (Νέα Λάμψακος, Χαλκίδα).

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά , ενηλίκους κάθε ηλικίας, συλλόγους, ομάδες πολιτών.

Θα συμμετέχουν ο σύλλογοι ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Αγ. Νικολάου, ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ Ν. Λαμψάκου, ΠΙΤΥΟΥΣΑ Ν. Λαμψάκου κ.α.

Χρονική διάρκεια : 12: 00- 19:00.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν αθλητικό ντύσιμο και να φέρουν μαζί τους: κιάλια, φωτογραφικές μηχανές.

Τηλ. επικοινωνίας: 6974351684

 

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα.

Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Φέτος, η Γιορτή των Πουλιών κλείνει 30 χρόνια, που συμπίπτουν με τον εορτασμό των 40 χρόνων αδιάλειπτης δράσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.