MY KTEO

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Φουσκώνουν οι οφειλές στα Ταμεία λόγω αύξησης των επιτοκίων


Την αύξηση των οφειλών προς τα Ταμεία έφερε η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές αυξήθηκαν πάνω από 2 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2022.

Και αυτό λόγω της αύξησης των προσαυξήσεων και όχι των κύριων οφειλών. Η αύξηση, όμως, των προσαυξήσεων οφείλεται ιδίως στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (με βάση τα οποία προσαυξάνονται οι κύριες οφειλές) κατά το προαναφερθέν διάστημα κατά 125 μονάδες και συγκεκριμένα από το 8% στο 9,25%.

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού οδήγησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην αύξηση των συνολικών χρεών εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τον e- ΕΦΚΑ στο επίπεδο ρεκόρ των 45,4 δισ. ευρώ στο γ' τρίμηνο του 2022, έναντι 43,4 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο του ίδιου έτους.

Να σημειωθεί πως η αύξηση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει μόνο τα μη ρυθμισμένα χρέη, αλλά και τα ρυθμισμένα, οδηγώντας σε άνοδο του ύψους των δόσεων τους και έτσι της μηνιαίας επιβάρυνσης των οφειλετών, πιέζοντας προς τα κάτω ακόμη περισσότερο την οικονομική δυνατότητά όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές, αλλά και όσων επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο (ειδικά καθώς από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 24 δόσεων και της παραγραφής μετά την 10ετία).

Μεγαλύτερη, όμως, δυσκολία των οφειλετών να πληρώσουν τα χρέη τους σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία των Ταμεία να αυξήσουν τα έσοδα τους από εισφορές (όχι μόνο τις ληξιπρόθεσμες, αλλά και τις τρέχουσες), αν και μέχρι τώρα φέτος αυξήθηκαν τα πλεονάσματα τους.

Έτσι μετά την "θηλιά” την οποία έβαλε σε επιχειρηματίες και ταμεία η κορονο-κρίση το 2020-21 και πριν αυτή λυθεί (καθώς μόνο 1 στους 10 πληττόμενους εντάχθηκε στις 72 δόσεις), έρχεται η "θηλιά" της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 (δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία) και του Δεκεμβρίου του 2021 (δηλαδή αφού είχαν λήξει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και λίγο πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) σύμφωνα με τις εκθέσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία, αυξήθηκαν κατά 5,1 δισ. ευρώ (από τα 35, 3 δισ. ευρώ στα 41 δισ. ευρώ).

Η αύξηση αυτή οφείλεται, όμως, κατά βάση σε αύξηση των κύριων οφειλών. Δηλαδή γεννήθηκαν νέες οφειλές, οι οποίες ήλθαν να προστεθούν δίπλα στις παλαιότερες. Αντίθετα, η τελευταία (μεταξύ Ιουνίου -Σεπτεμβρίου 2022) σημαντική αύξηση στις οφειλές οφείλεται στις προσαυξήσεις και μάλιστα οι οποίες δεν έγιναν με "ευθύνη” των ίδιων οφειλετών, αλλά της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.  Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως επιβαρύνονται με την αύξηση όχι μόνο εκείνοι οι οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, αλλά και εκείνοι που τις έχουν ρυθμίσει. 



capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη