MY KTEO

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Γάλα και γαλακτοκομικά κινδυνεύουν να γίνουν είδη πολυτελείας – Δείτε πόσο πωλούνται


Είδη πολυτελείας για το οικογενειακό τραπέζι κινδυνεύουν να γίνουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εκπομπής του Open “Ανοιχτή Επικοινωνία”, η τιμή του γάλακτος στο ράφι του σούπερ μάρκετ ανέρχεται στο 1,30 ευρώ με 1,40 ευρώ το λίτρο από 0,90 λεπτά το λίτρο που ήταν,  ενώ συγκεκριμένη τυριού “σκαρφάλωσε” στο 11 ευρώ με 11,50 ευρώ το κιλό από 7,80 ευρώ το κιλό. Την ανιούσα έχει πάρει και η τιμή του γιαουρτιού. Γιαούρτι 300 γραμμαρίων που πωλούνταν πριν από 6 μήνες 1,20 ευρώ στους καταναλωτές τώρα κοστίζει 1,50 ευρώ, είπε μεταξύ άλλων επιχειρηματίας του κλάδου στην εκπομπή του Open “Ανοιχτή Επικοινωνία”.

Πόσο αγοράζουν το γάλα οι τυροκόμοι

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι τυροκόμοι αγόραζαν το 2020το γάλα από 0,60 λεπτά έως 65 λεπτά το λίτρο, ωστόσο το 2021 η τιμή του αυξήθηκε από 0,80 λεπτά έως 85 λεπτά, ενώ φέτος έχει ξεπεράσει η τιμή του γάλακτος το 1 ευρώ το λίτρο.

Επίσης το 1 κιλό τυρί είτε κατσικίσιο είτε φέτα έχει κόστος γάλακτος 6 ευρώ. Αυτό πωλείται από τον παραγωγό στο σούπερ μάρκετ στην τιμή των 7,50 ευρώ. Με τη νέα χρονιά, η τιμή αυτή θα αυξηθεί  επιπλέον 1 ευρώ, όπως αναφέρει το Open. «Δεν είναι μόνο το τυρί, είναι και τα κασέρια είναι και τα κεφαλοτύρια. Όλες οι παραγωγές  γίνονται από το γάλα και όλα θα είναι είδη  πολυτελείας » είπε  επιχειρηματίας του κλάδου.

Σε απόγνωση  κτηνοτρόφοι και οι  επιχειρηματίες

Σύμφωνα με το Open, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές και στην ενέργεια και η παραγωγή μειώνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ .. «Έχουν οδηγηθεί πολλά κοπάδια στη σφαγή. Δηλαδή άλλαξαν πολλοί το επάγγελμα »  είπε άλλος επαγγελματίες του κλάδου .

Οι παραγωγοί γάλακτος αναγκάζονται να προβαίνουν σε μικρές αυξήσεις στις τιμές χωρίς αυτές να καλύπτουν τα έξοδα τους. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κινδυνεύουν με λουκέτο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ . «Eμείς πόσο θα αντέξουμε;  Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς » σημείωσε με έμφαση επιχειρηματίας του κλάδου

Παραγωγοί γάλακτος  και γαλακτοκομικών προϊόντων ζητούν από την κυβέρνηση να  υπάρξουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης και συγκράτηση τιμών για την επιβίωση τους.