MY KTEO

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα στη δημόσια Υγεία και στην εργασία των γιατρών


Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας προβλέπει οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό επάγγελμα, τηρώντας ορισμένες προϋποθέσεις.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό επάγγελμα οι γιατροί του ΕΣΥ συνεργαζόμενοι με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Μεταξύ των διατάξεών του υπάρχουν και κάποιες που αφορούν τους ειδικευόμενους γιατρούς με τη δημιουργία ομάδων νοσοκομείων ανά ειδικότητα, στα οποία θα ασκούνται κυκλικά οι γιατροί με στόχο την απόκτηση εμπειρίας.

Αυτό ωστόσο που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση αλλά και κάποιους γιατρούς της ΝΔ, είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων καθώς προωθούνται για πρώτη φορά αλλαγές στο status πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σύμφωνα με το υπουργείο, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «αναμένεται η αριθμητική και ουσιαστική ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της χώρας και των συνθηκών εργασίας αυτού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Πάντως επί της ουσίας, το σχέδιο νόμου εφόσον ψηφιστεί ως έχει, επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στην ολοήμερη –εκτός τακτικού ωραρίου και εφημεριών– λειτουργία του νοσοκομείου (απογευματινά ιατρεία ή/και απογευματινά χειρουργεία, όταν αρχίσουν πάλι να γίνονται). Τότε θα μπορούν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο ή και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με οποιαδήποτε σχέση σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο, δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ιδιώτες γιατροί από την πλευρά τους, θα μπορούν να εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία ενώ σε μονάδες υγείας άγονων περιοχών θα μπορούν να προκηρύσσονται θέσεις μερικής απασχόλησης. Η θητεία των γιατρών μερικής απασχόλησης, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα με 7ωρο, συνεχές, πρωινό, τακτικό ωράριο και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων, θα είναι 3ετής.

Το σχέδιο νόμου προτείνει επίσης την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης –με αποδοχές ειδικευόμενου γιατρού– διάρκειας έξι μηνών σε κλινικές και ΤΕΠ σε επιλεγμένα νοσoκομεία του ΕΣΥ, για αποφοίτους ιατρικών σχολών πριν από την ειδικότητα και πριν από την υπηρεσία υπαίθρου.

Για τους γιατρούς που ολοκληρώνουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μειώνεται σε 6 μήνες το αγροτικό και κατά ένα μήνα ο χρόνος ειδίκευσης. Αλλαγές προτείνονται και για την άσκηση της ειδικότητας: Η διαδικασία τοποθέτησης γιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το υπουργείο στα νοσοκομεία – εκπαιδευτικά κέντρα και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και την τήρηση σειράς χρονικής προτεραιότητας.

Μεταξύ των άλλων εξάλλου προβλέπεται ότι κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών θα πρέπει να έχει αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ορίζεται, δε, αφορολόγητο επίδομα 400 ευρώ μηνιαίως για τους γιατρούς των ΤΕΠ με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και 250 ευρώ στους ασκούμενους στην ίδια εξειδίκευση. Τέλος, αλλαγές προβλέπονται και στα συμβούλια κρίσης και επιλογής γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και στη διάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.


iEidiseis.gr