MY KTEO

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Επιστολή από το ΕΚΕ στο Υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή της ΣΣΕ στο CLUB MED ΓΡΕΓΟΛΙΜΑΝΟ


Επιστολή από το ΕΚΕ στο Υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή της ΣΣΕ στο CLUB MED ΓΡΕΓΟΛΙΜΑΝΟ:

Στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας-ΕΚΕ) είναι μέλος το επιχειρησιακό σωματείο «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ CLUB MED ΓΡΕΓΟΛΙΜΑΝΟ» που δραστηριοποιείται στο ξενοδοχείο CLUB MED GREGOLIMANO. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο εργάζονται περίπου 250 συνάδελφοι με πρόσληψη απευθείας στην κάτοχο του εργασιακού χώρου εταιρεία CLUB MED ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε, περίπου 20 συνάδελφοι με πρόσληψη στην εταιρεία ΓΕΝ.ΚΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ και περίπου 20 συνάδελφοι με πρόσληψη στην εταιρεία UNITED SECURITY IKE. Όλοι οι συνάδελφοι εργάζονται εντός του ξενοδοχείου. Οι συνάδελφοι που εργάζονται μέσω της εταιρείας ΓΕΝ.ΚΑ εκτελούν εργασίες γενικού καθαρισμού κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων και οι συνάδελφοι που εργάζονται μέσω της εταιρείας UNITED εκτελούν εργασίες θυρωρών, νυχτοθυρωρών, φύλαξης και ναυαγοσώστες.

Στις 20/01/2021 στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας υπογράφηκε η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας» (ΠΚ2/26.1.2021). Σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω σύμβασης που αναφέρεται στο άρθρο 1, «…καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας και οι εν γένει σχέσεις των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις…».

Η συγκεκριμένη ΣΣΕ κηρύχθηκε υποχρεωτική με το αριθ ΦΕΚ: τεύχος Β΄ 2546/16.6.2021.

Είναι αυτονόητο ότι οι αποδοχές των εργαζομένων των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας και αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργου ή τμήματος έργου ή την παροχή υπηρεσιών ως τρίτες για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων δεν πρέπει να υπολείπονται από τις νόμιμες αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζόμενου της αναθέτουσας επιχείρησης ή του αντίστοιχου κλάδου της οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο δραστηριοποιούνται για την εκτέλεση του έργου ή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών και μάλιστα σε ειδικότητες που προβλέπονται από ισχύουσα ΣΣΕ που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική.

Με απλά λόγια, για την ίδια δουλειά πρέπει να προβλέπονται οι ίδιοι όροι και απολαβές, είτε κάποιος ανήκει στην επιχείρηση που αναθέτει ένα έργο σε μία τρίτη εταιρεία, είτε ανήκει στην τρίτη εταιρεία.

Η εταιρεία CLUB MED ΕΛΛΑΣ πληρώνει τους συναδέλφους με την παραπάνω ΣΣΕ.

Οι άλλες δύο εταιρίες, ΓΕΝ.ΚΑ. και UNITED παρότι το προσωπικό τους απασχολείται στο ξενοδοχείο, δηλαδή στον ίδιο χώρο εργασίας, δεν εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη ΣΣΕ.

Μάλιστα αυτό συνεχίζεται παρότι το επιχειρησιακό σωματείο ζήτησε την εφαρμογή της ΣΣΕ και από αυτές τις δύο εταιρείες γνωστοποιώντας τους και τη ΣΣΕ για την περίπτωση που δεν την γνώριζαν.

Με τις συγκεκριμένες εταιρείες επικοινώνησε και το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εύβοιας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επίσης επικοινωνήσαμε και με την εταιρεία CLUB MED ΕΛΛΑΣ ενημερώνοντας για το θέμα και ζητώντας τους να ζητήσουν με τη σειρά τους από τις δύο εταιρείες με τις οποίες προφανώς έχουν σύμβαση, το αυτονόητο, την εφαρμογή της ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους καθώς όλοι εργάζονται στο CLUB MED GREGOLIMANO.

Ζητάμε τις ενέργειές σας για την εφαρμογή όλων των όρων της ΣΣΕ σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στο CLUB MED GREGOLIMANO ανεξάρτητα το ποιος είναι ο εργοδότης τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Αντώνης ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ                                                     Δημήτρης ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ