MY KTEO

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Η Covid-19 στα νοσοκομεία: Τι θα ισχύσει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τον χειμώνα 2022-2023


Νέες κατευθυντήριες οδηγίες εξέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με όσους ανθρώπους νοσούν με COVID-19 και αναπνευστικές λοιμώξεις αυτό το φθινόπωρο.

Οι νέες οδηγίες και τα πρωτόκολλα, αφορούν τόσο στο ΕΣΥ, όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία έπρεπε να συμμορφωθούν μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2022.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο προς όλες τις νοσηλευτικές μονάδες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, προβλέπονται νέα πρωτόκολλα όσον αφορά στο ανθρώπινο προσωπικό, στον εξοπλισμό και στους χώρους που νοσηλεύονται οι ασθενείς με κορωνοϊό. Η εγκύκλιος προβλέπει τη διατήρηση των κλινικών COVID, αλλά τα ήπια περιστατικά με κορωνοϊό, θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται στις κλινικές που ήδη βρίσκονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι νοσηλευτικές μονάδες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της πανδημίας, εν όψει της έναρξης της περιόδου των αναπνευστικών λοιμώξεων 2022 - 23. Τα δεδομένα αυτά είναι ο εμβολιασμός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας (σχεδόν 80%) έναντι του κορωνοϊού, η διαπιστωμένη προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της σοβαρής νόσου COVID-19, η μεγάλη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον που ενδεχομένως σχετίζεται με ηπιότερη νόσο, η διαθεσιμότητα αντιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων προφυλακτικής ένδειξης των ασθενών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τέλος η ανάγκη για τη σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών που πάσχουν από όλο το φάσμα των λοιπών νοσημάτων.

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπει η εγκύκλιος είναι ότι σε ήπια περιστατικά που δεν χρήζουν ειδικής θεραπείας, οι ασθενείς δεν θα μεταφέρονται σε κλινική covid, αλλά θα συνεχίζουν τη νοσηλεία τους στην κλινική που βρίσκονται ήδη. Τα κύρια σημεία για τη διαχείριση των περιστατικών covid-19 στα νοσοκομεία είναι τα εξής:

- Οι Κλινικές COVID που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα συνεχίζουν τη λειτουργία τους, προσαρμόζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών τους. Κλινικές COVID μπορεί να λειτουργήσουν και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, με εισήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης.

- Στις Κλινικές COVID νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με τεκμηριωμένη εργαστηριακά λοίμωξη από κορωνοϊό, και συμπτώματα ή/και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με COVID-19, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και ειδικής θεραπείας για την COVID-19, σύμφωνα με τις κοινές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβαμάτων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, όπως έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

- Ασθενείς που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευτούν σε μη-COVID κλινικές του νοσοκομείου και οι οποίοι σε προγραμματισμένο ή τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, εκτιμώνται κλινικά και εργαστηριακά από ειδικό γιατρό (Λοιμωξιολόγο ή αν δεν υπάρχει Παθολόγο ή Πνευμονολόγο) για να διαπιστωθεί εάν έχουν αναπτύξει νόσο COVID-19 και εάν χρήζουν ειδικής θεραπείας σύμφωνα με τις κοινές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβαμάτων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

- Σε περίπτωση που κριθεί ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει νόσο COVID-19 που χρήζει ειδικής θεραπείας μεταφέρεται στην κλινική COVID του νοσοκομείου για νοσηλεία (εφ' όσον πρόκειται να εισαχθεί) ή για συνέχιση της νοσηλείας του (εάν νοσηλεύεται ήδη). Εάν δεν υπάρχει Κλινική COVID στο νοσοκομείο τότε με σύμφωνη γνώμη Ειδικού Ιατρού και της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων μεταφέρεται σε Κλινική COVID άλλου νοσοκομείου. Σε περίπτωση που ασθενής είναι μεν θετικός αλλά δεν έχει κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με νόσο COVID-19 ή έχει αλλά είναι εξαιρετικά ήπια και δεν χρήζει ειδικής θεραπείας σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, τότε δεν μεταφέρεται σε Κλινική COVID αλλά παραμένει στην Κλινική του. Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ορίζει ειδικό θάλαμο απομόνωσης εντός της Κλινικής όπου συνεχίζεται η νοσηλεία του ασθενούς σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Δεν επιτρέπεται η νοσηλεία στον ίδιο θάλαμο ασθενών θετικών και αρνητικών στον κορωνοϊό.

- Σε ασθενείς με ήπια λοίμωξη, που δεν χρήζουν θεραπείας και νοσηλεύονται στον θάλαμο απομόνωσης της κλινικής τους σύμφωνα με τα ανωτέρω, αλλά υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID -19 μπορεί να τους χορηγηθεί πρώιμη προληπτική θεραπεία σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες (νιρματρελβίρη / ριτοναβίρη, ή μολνουπριραβίρη ή ρεμδεσιβίρη) εντός του θαλάμου απομόνωσης όπου νοσηλεύονται και χωρίς να μεταφερθούν σε κλινική COVID.

- Σε περίπτωση που έχει προγραμματισθεί τακτικό χειρουργείο και ο ασθενής εμφανίσει θετικό εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό χωρίς συμπτώματα ή εργαστηριακό ευρήματα νόσου COVID-19, το χειρουργείο αναπρογραμματίζεται και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα επείγοντα χειρουργεία σε ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό δεν αναβάλλονται αλλά διενεργούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

- Οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο, μεταφέρονται σε ΜΕΘ-COVID του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

- Εξωτερικοί ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία και δεν δύνανται να λάβουν δια του στόματος αντιική αγωγή, αλλά χρειάζονται πρώιμη (προφυλακτική) θεραπεία με ενδοφλέβια ρεμδεσιβίρη, δύνανται να την λαμβάνουν σε όλα τα νοσοκομεία, δημόσια ή ιδιωτικά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα καλούνται να έχουν ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την λειτουργία τους υπό τους παραπάνω όρους έως ανωτέρω έως τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022.