MY KTEO

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest


Tο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια καλλιτεχνικής και δημιουργικής πορείας. Όλα τα φώτα στρέφονται στην πόλη της Χαλκίδας, όπου σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, κορυφαίοι δημιουργοί καθώς και εκπρόσωποι των γραμμάτων και της Τέχνης συναντιούνται ξανά δίπλα στα στενά του Ευρίπου σε μια ακόμη γιορτή δημιουργικότητας και πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και για έξι ημέρες, μέχρι την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, υπόσχεται να μας ταξιδέψει νέους φαντασιακούς τόπους, ιδωμένους μέσα από το κλείστρο του κινηματογραφικού φακού.

Η συμμετοχή των δημιουργών αυτή τη χρονιά ήταν πρωτοφανής, με περισσότερες από 120 ταινίες τεκμηρίωσης να επιλέγονται στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, 40 εκ των οποίων θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους.

Φέτος, το αφιέρωμα «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» κάνει στάση στην Ουγγαρία με τρεις συν μία ταινίες που φέρνουν στο προσκήνιο καταστάσεις και ανθρώπους που συνηθίζουμε να προσπερνάμε. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας θα παρακολουθήσουμε τρείς ουγγρικές παραγωγές και μία συμπαραγωγή παρουσιάζουν με ιδιαίτερη τρυφερότητα τους ήρωές τους και τις ιστορίες τους και μεταφέρουν στην οθόνη την ελπίδα που κρύβεται μέσα στις πιο αδύνατες συνθήκες.

Μέσα από ένα ιδιαίτερο αφιέρωμά στο περιβάλλον οι θεατές καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορετικές εκφάνσεις της περιβαλλοντικής κρίσης. Τέσσερις ιστορίες που αφηγούνται με πολύ διαφορετικό τρόπο, σε πολύ διαφορετικά μέρη, τις διαφορετικές όψεις μιας ίδιας κατάστασης. Οι κάμερες καταγράφουν μια ασύλληπτη καταστροφή: ακραία καιρικά φαινόμενα, δάση που αργοπεθαίνουν, χιλιόμετρα καμένων δασικών εκτάσεων που απλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως, οι ψίθυροι ότι ίσως να μην είναι όλα χαμένα ακόμα αντηχούν. Ένα αφιέρωμα για όλα εκείνα που δεν έχουν φωνή και αναζητούν μια δίοδο στο φως. Το αφιέρωμα διενεργείται σε συνεργασία με το Διεθνές Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου EKOFILM και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Φεστιβάλ μας καλεί να ταξιδέψουμε στο 1922 μέσα από 4 ντοκιμαντέρ που ρίχνουν φως στις πτυχές της ιστορίας του διωγμού του Ελληνισμού από τα Μικρασιατικά παράλια. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί η έκθεση αρχειακού υλικού με φωτογραφίες της περιόδου.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις – κινηματογραφικά εργαστήρια, ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα – δημιουργώντας κυψέλες μάθησης, ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.

 

Σας καλωσορίζουμε στο 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest!