MY KTEO

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Η εκπομπή της ΕΡΤ2 Πλάνα με ουρά ταξιδεύει στη Σκύρο την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου


Κυριακή 04/12 στις 18:00 στην ΕΡΤ2 / Sunday 04/12 18.00 ERT2

"Ταξιδεύουμε στη Σκύρο, έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο, σε ό,τι αφορά την ιστορία, αλλά και την

καθημερινότητά του, με ένα είδος ζώου στο πέρασμα των αιώνων: την σπάνια φυλή αλόγου Equus Caballus Skyriano.

Ο Νίκος Κρητικός, γεωπόνος και ζωοτέχνης, πρόεδρος της Ένωσης Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου, που συγκροτήθηκε το 2006 με σκοπό την προστασία τους, μας αφηγείται την ιστορία της φυλής, μας εξηγεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και μας κάνει να δούμε τα σκυριανά αλογάκια μέσα από τα μάτια του.

Η Μαριαλένα Αδάμ, εκπαιδεύτρια αλόγων, μας μιλά για την ιδιαίτερη σχέση που έχει δημιουργήσει μαζί τους, όπως άλλωστε και οι δεκάδες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εθελοντές που έρχονται στο νησί κάθε χρόνο για να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των σκυριανών αλόγων.

Η Βρετανίδα Αμάντα Σίμπσον και ο Στάθης Κατσαρέλιας, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ελεγχόμενη αναπαραγωγή και τη διάδοση των σπάνιων αυτών αλόγων, μοιράζονται μαζί μας την πολύχρονη εμπειρία τους και μας λένε ότι «έχουμε συνειδητοποιήσει πως, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκπαιδεύσει ένα άλογο· εκείνο τον εκπαιδεύει. Του μαθαίνει ποιος πραγματικά είναι».

Τέλος, επισκεπτόμαστε το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, ένα από τα τα πρώτα Ιστορικά - Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας, για να γνωρίσουμε τον Πίκο Απίκο - έναν υπέροχο σκύλο, πρώην αδεσποτάκι, που ζει εκεί - για να τον γνωρίσουμε και να ακούσουμε την ιστορία του όπως μας την αφηγείται η Σκυριανή δημοσιογράφος Νανά Ζησίου"