MY KTEO

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Μερομήνια 2022- 2023: Η πρόβλεψη για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα 2023


Τα Μερομήνια είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού και αποτελεί μια πολύ παλαιά μέθοδο πρόβλεψης για ολόκληρο τον χρόνο.

Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τα Μερομήνια καταγράφουν μόνο τις “τάσεις του καιρού” και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη καιρικών συνθηκών.

Πότε θα χιονίσει, πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα
Ο Νοέμβριος, σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, θα είναι αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, όμως προς το τέλος του μήνα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και κρύο.

Άσχημες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν τον Δεκέμβριο, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο. Ειδικά στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, φαίνεται πως θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο. Το πρώτο πενθήμερο του μήνα αναμένεται να είναι αρκετό κρύο, στη συνέχεια ο υδράργυρος θα ανέβει, με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ μετά τις 19 Ιανουαρίου τα Μερομήνια δείχνουν διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, με πολικό ψύχος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Όπως εκτιμά πολλά κρύα και χιόνια θα παρατηρούνται έως και τον Μάιο.

Θα είναι, ομολογουμένως, αρκετά εντυπωσιακή η διάρκεια του χειμώνα, καθώς ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας προβλέπει στα Μερομήνια του, διαδοχικές καταβάσεις ψύχους και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και μέσα στον Απρίλιο, ενώ χιόνια σε κορυφές βουνών θα πέσουν ακόμα και τον Μάιο.

Αναλυτικά οι προβλέψεις

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
1-5 με ήπια γλυκιά διάθεση μπαίνει ο χειμώνας όχι όμως για πολύ γιατί από τις 6 μέχρι τέλος του χρόνου σόμπες τζάκια καλοριφέρ και ότι άλλο προσφερόμενο οικονομικά στο φουλ. Αγριεύουν οι βοριάδες ρίχνει ευεργετικές βροχούλες στρώνει τα άσπρα χαλιά και επιτέλους θα ζήσουμε μια... καιρική κανονικότητα.

Γιορτή Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με έντονη αστάθεια χωρίς να αποκλείονται ευχάριστες εκπλήξεις.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Να και ο καινούργιος χρόνος ( με υγεία πάνω από όλα και Χρόνια Πολλά ) χαμογελαστός αλλά πριν προλάβει να κλείσει το πρώτο δεκαήμερο μας περιμένει μια έντονη αλλαγή με διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, εναλλαγή ανέμων, χιονόνερο με αρκετά θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα μέχρι το τέλος. Καρδιά του χειμώνα άλλωστε.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
1-6 Με αλλόκοτες θερμοκρασίες με έντονες τάσεις βροχής μας έρχεται ο Κουτσοφλέβαρος. Να δούμε αν θα Φλεβίσει κιόλας.

7-14 Πτώση της θερμοκρασίας και πρόβλεψη για βροχή.

Από 15 Φλεβίζει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά όχι για πολύ αφού χειμωνιάζει και πάλι με όλα τα επακόλουθα. Θεαματική πτώση της θερμοκρασίας μπουρίνια βροχές χιόνια. Πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΜΑΡΤΙΟΣ
1-15 Άστατος χειμωνιάτικος καιρός (μείναν καθόλου ξύλα? ) με χαμηλές θερμοκρασίες βροχές.
16-22 Γίνεται ήπιος ο καιρός αλλά και με έντονη αστάθεια.
23-31 Όσα παλούκια απομείναν θα χρειαστούν για την κακοκαιρία που προβλέπεται στην συνέχεια.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1-7 Παίρνει τη σκυτάλη της κακοκαιρίας από τον Μάρτιο.
8-14 Πιο ήπιος ο καιρός με μπόλικη όμως αστάθεια καλοσυνάτος στη συνέχεια με γλυκό Πάσχα μέχρι του Αη Γιώργη και μετά ανοιξιάτικη κακοκαιρία.

ΜΑΙΟΣ
Ανοιξιάτικος μέχρι τις 6-7 του μήνα.
8 – 15 τα μπερδεύει με έντονη αστάθεια και στον……καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει μας ξεγελάει με ένα χαμόγελο.
16 – 21 αλλάζει τακτική με πιο έντονα φθινοπωρινά σκηνικά.
22 μέχρι το τέλος ξανασκέφτεται ότι βρισκόμαστε στην άνοιξη και προσπαθεί να μας το δείξει.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Μπαίνει και βγαίνει ανοιξιάτικος καλοκαιρινός. Από τις 9 του μήνα γεννητούρια υψηλών θερμοκρασιών. Ίσως κάνουν ποδαρικό και τα ετήσια μελτέμια.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Θα μας έρθει καλοκαιρινός αλλά δεν θα ξεχάσει και τα έντονα μελτέμια.
Από τις 17 – 25 προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας) και ως το τέλος έτσι απλά καλοκαίρι.



ekklisiaonline.gr