MY KTEO

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Νυχτερινό ρεύμα 2022: Άλλαξαν οι ώρες - Τι ισχύει


Ξεκίνησε να ισχύει σε νέες ώρες το νυχτερινό ρεύμα, φέρνοντας σημαντική αλλαγή. Πρόκειται για αλλαγή που ναι μεν ισχύει κάθε χρόνο, αλλά ειδικά αυτόν τον χειμώνα θα δυσκολέψει αρκετά νοικοκυριά.

Ειδικότερα, από 1η Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το χειμερινό ωράριο στο νυχτερινό τιμολόγιο, το οποίο καθορίζει ο ΔΕΔΔΗΕ και είναι το εξής:
- Θερινή περίοδος (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου): 23:00-07:00
- Χειμερινή περίοδος (1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου):
  • 02:00-08:00 και 15:00-17:00 για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
  • 02:00-08:00 και 15:30-17:30 για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο
Οι παραπάνω ώρες έχουν μειωμένη τιμή «Νύχτας» στις ώρες μειωμένης χρέωσης. Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ισχύει συνεχές ωράριο που ξεκινά από -σχετικά- νωρίς το βράδυ, τον χειμώνα μπαίνουν 2 ώρες το μεσημέρι και μετατρέπουν σημαντικά το ωράριο, αφού όσοι θέλουν να βάλουν -για παράδειγμα- πλυντήριο, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 2 τη νύχτα.

Νυχτερινό ρεύμα: Τι ισχύει με το ωράριο 23:00-07:00
Το Οικιακό Νυκτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους δεν χορηγείται πλέον. Ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του) ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν κάνουν την αλλαγή σε τμηματικό ωράριο (δηλαδή 2 ώρες το μεσημέρι και έναρξη πιο αργά το βράδυ) δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο (δηλαδή από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί).

Νυχτερινό ρεύμα: Πώς ενημερώνεστε αν έχετε ήδη
Είναι κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα από τον λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνετε. Εάν, π.χ., ο πάροχός σας είναι η ΔΕΗ, στην μπροστινή όψη του λογαριασμού πάνω δεξιά, αναφέρεται:
ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο

Στην πίσω σελίδα του εκκαθαριστικού σας επίσης, θα υπάρχει η «πάγια χρέωση νύχτας».

Ένας άλλος τρόπος, είναι να δείτε τον πίνακα εγκατάστασης, όπου ενδεχομένως να υπάρχει ενδεικτικό λαμπάκι. Αν το βράδυ αυτό το λαμπάκι ανάβει, τότε έχετε νυχτερινό ρεύμα.

Ο τρίτος τρόπος είναι να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πάροχό σας για να τσεκάρετε εάν έχετε την υπηρεσία.



iEidiseis.gr