MY KTEO

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Το τέλος του 2022 φέρει «βροχή» φόρους - Μπαράζ πληρωμών μέσα στον Δεκέμβρη

 


Φόρους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι ως το τελος του χρόνου προκειμένου να «μηδενίσουν» τα χρέη τους προς την εφορία για το 2022. Ο λογαριασμός βέβαια δεν τελειώνει εκεί καθως εως το τελος του χρόνου θα πρέπει να τακτοποιηθούν και ο ΦΠΑ, οι ρυθμισμένες δόσεις, όπως και οι δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Συγκεκριμένα, με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει το υπουργειο Οικονομικων εως το τελος του χρόνου εκκρεμούν:

 

ΕΝΦΙΑ: Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τακτοποίησαν εφάπαξ το φόρο, θα πρέπει να τακτοποιήσουν και τις ύπολοιπες δόσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους επόμενους μήνες απομένουν να πληρωθούν για τον ΕΝΦΙΑ περί τα 600 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει φθάσει στα 761 δισ. ευρώ από 643 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

 

 

Φόρος εισοδήματος: Και για το φόρο εισοδήματος όσοι δεν τακτοποίησαν εφάπαξ το ποσό που προέκυψε από την εκκαθάριση, θα πρέπει να πληρώσουν τις υπόλοιπες δόσεις. Συνολικά φυσικά πρόσωπα κλήθηκαν να πληρώσουν περί τα 3 δις, ενώ ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δις και πλέον απομένουν περί τα 1,2 δις ευρώ προκειμένου να πληρωθεί ο φορος.

 

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή υποχρεούνται μηνιαίως στην αποπληρωμή της δόσης που τους αναλογεί. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ το ποσό που τους έχει καταλογίσει η εφορία. Σημειώνεται ότι το σύνολο των δόσεων που έχουν δικαιώματα αποπληρωμής της επιστρεπτέας ανέρχεται σε 96.

 

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα τέλη έχουν ήδη αναρτηθεί και οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν έως το τελος του έτους περί το 1,1 δις. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν τα τέλη που αναλογούν στο αυτοκίνητο ή στην μοτοσικλέτα προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα. Τα τέλη είναι στα ίδια επίπεδα με το περσινό έτος κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες.