MY KTEO

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022: Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα» - Με ποιο σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο συμπίπτει;


Η πανσέληνος Νοεμβρίου φτάνει και πρόκειται να φωτίσει το νυχτερινό ουρανό προκαλώντας δέος και θαυμασμό.

Η πανσέληνος αυτό το μήνα θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς πρόκειται να συνδυαστεί με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, την ολική έκλειψη Σελήνης.

Η ολική έκλειψη Σελήνης λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι» και, σύμφωνα με τη NASA, η ερχόμενη θα είναι και η τελευταία για τα επόμενα τρία χρόνια, με την επόμενη να αναμένεται το 2025.

Όπως αναφέρει η αστρονομική ιστοσελίδα «Time and Date», η έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Αν θέλετε να δείτε την έκλειψη, μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ:

Πότε είναι το «Φεγγάρι του Κάστορα»
Όπως αναφέρει το περιοδικό του Παλιού Αγρότη («Old Farmer’s Almanac»), η πανσέληνος Νοεμβρίου θα λάβει χώρα την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου.

Η φωτεινότητά του θα αγγίξει το 100%, ενώ στην Ελλάδα θα ανατείλει στις 17:18, δύοντας στις 7:05.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα μοιάζει πλήρες ήδη από την προηγούμενη ημέρα, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, επομένως θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για δύο συναπτές νύχτες.

Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»
Τόσο η πανσέληνος, όσο και ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, παίρνουν συνήθως το όνομά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Νοέμβριος είναι ο «μήνας του Κάστορα».

Συνήθως, οι ονομασίες της πανσελήνου και του εκάστοτε μήνα δίνονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο, ο κάστορας αναφέρεται στα χαριτωμένα τρωκτικά, τα οποία μέχρι τις αρχές έχουν ήδη συλλέξει αρκετό φαγητό, προτού βρουν καταφύγιο μέσα στα δέντρα.

Άλλα ονόματα για την Πανσέληνο του Νοεμβρίου
  • Το Παγωμένο Φεγγάρι (Φυλή Κρι): Αναφέρεται στην πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται αυτή την περίοδο.
  • Το Φεγγάρι της Ανασκαφής (Φυλή Τλινγκίτ): Αναφέρεται στα μικρά ζώα που σκάβουν το έδαφος, αναζητώντας πεσμένους καρπούς.
  • Το Φεγγάρι του Οίστρου των Ελαφιών (Φυλές Ντακότα και Λακότα): Αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή είναι η περίοδος ζευγαρώματος των ελαφιών.



iEidiseis.gr