MY KTEO

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Ποδαρικό στο 2023 με εκλογές ή καλό καλοκαίρι; Το δίλημμα Μητσοτάκη

 


Οι λίστες υποκλοπών έφεραν νέα σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία έσπευσε αμέσως να “κάψει” ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη Νέα Δημοκρατία όμως σχολιάστηκε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν μιλά πια για το τέλος της τετραετίας, αλλά για εκλογές το 2023.

 

Η λεπτή αυτή διαφοροποίηση στη ρητορική Μητσοτάκη τροφοδότησε επομένως τη συζήτηση για προκήρυξη εκλογών όσο νωρίτερα αφού μπει το νέο έτος. Μία σκέψη που κάνουν πολλοί γαλάζιοι πλέον, ψάχνοντας και τις σχετικές πιθανές ημερομηνίες, λαμβάνοντας υπόψη και ότι δεν μπορεί να πέσει κάλπη πάνω στις Αποκριές, στο διήμερο της 25ης Μαρτίου και φυσικά πάνω στο Πάσχα.

 

Στο σενάριο αυτό, μία “βολική” ημερομηνία θα ήταν η Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να προκηρύξει τις πρώτες εκλογές μετά τα Φώτα, περί τις 9 Ιανουαρίου. Οι διερευνητικές επαφές, με δεδομένο ότι η απλή αναλογική δε βγάζει κυβέρνηση, θα τραβήξουν σε αυτή την περίπτωση το πολύ μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και άρα οι δεύτερες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν 12 Μαρτίου.

 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δεν έχει γίνει αυτή τη στιγμή εισήγηση για επίσπευση των εκλογών στο γραφείο του κ.Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει στο παρελθόν τόσο κατηγορηματικά απορρίψει κάθε σκέψη να έρθουν οι κάλπες όσο πιο κοντά, που ουδείς… τολμά να του θέσει ξανά ζήτημα τώρα. Έτσι καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν ότι το μόνο σενάριο που “παίζει” είναι αυτό του Μαϊου.

 

Στο σενάριο αυτό οι δύο “καυτές” Κυριακές είναι η 21η Μαϊου και η 28η Μαϊου, με τις δεύτερες εκλογές να τοποθετούνται στις αρχές Ιουλίου και έτσι να μην πέφτουν κάλπες πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Υπάρχει πάντως και ένας ακόμη παράγοντας, που θα λάβει υπόψη του το Μαξίμου στον εκλογικό σχεδιασμό, χωρίς φυσικά να λέγεται. Και αυτός δεν είναι άλλος από τις τουρκικές εκλογές.

 

Ο αμερικανικός και νατοϊκός παράγοντας δεν θα ήθελε προεκλογική περίοδο ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία, ούτε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Αθήνα την ώρα που θα έβραζε το πολιτικό καζάνι στην Άγκυρα. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο με αφορμή την απειλή της τρομοκρατίας μετά το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν να αναβάλλει τις εκλογές όπως του δίνει το δικαίωμα το τουρκικό Σύνταγμα. Σε κάθε περίπτωση όταν ξεκαθαρίσει κάπως το τουρκικό πολιτικό τοπίο, θα γίνει πιο σαφής και ο εγχώριος εκλογικός σχεδιασμός. Υπενθυμίζεται ότι κανονικά οι κάλπες στην Τουρκία πρόκειται να στηθούν στις 18 Ιουνίου του 2023.