MY KTEO

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Αυξάνονται μειούμενες οι συντάξεις το 2023


Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί μετά το φιάσκο με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και τον εμπαιγμό με τα αναδρομικά σε επικουρικές και δώρα να εξαπατήσει ξανά, τους συνταξιούχους προσβλέποντας σε προεκλογικά οφέλη.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, σε εκατομμύρια συνταξιούχους, για τις επερχόμενες αυξήσεις στις συντάξεις, που θα δοθούν για πρώτη φορά το 2023, μετά από 12 χρόνια.

Οι αυξήσεις, όπως διαρρέουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, αφήνεται να εννοηθεί ότι, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το 7%, ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ, δεδομένα που αναμένεται να οριστικοποιηθούν, στις αρχές του επόμενου έτους.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με συνεχόμενα δελτία τύπου, ισχυρίζεται ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, θα δει αυξήσεις το 2023, παραθέτοντας αναλυτικά παραδείγματα.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης, τονίζει συνεχώς δημοσίως ότι, οι αυξήσεις θα αφορούν περίπου το 95% των συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους.

«Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν διπλές αυξήσεις, 1 στους 2 συνταξιούχους θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη και 88%, όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά, θα δει αυξήσεις, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ» δηλώνει δημόσια, ο αρμόδιος υπουργός.

Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική, μιας και τα νούμερα αναδεικνύουν μια τελείως διαφορετική εικόνα:

1.Με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να «σκαρφαλώνει» τον Σεπτέμβριο στο 12%, ο ετήσιος μέσος όρος έχει ήδη αναρριχηθεί στο 8,7%, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο για «συγκράτηση» του δείκτη τιμών καταναλωτή, για το σύνολο της χρονιάς στο 9%-9,1%.Αν συνεχιστεί το «ράλι» στις τιμές, η πιθανότητα ο ΔΤΚ να αγγίξει διψήφιο νούμερο είναι σημαντικές.

2.Το γεγονός αυτό, από αρκετούς δημοσιολογούντες εμφανίζεται ως θετικό(!) για τους συνταξιούχους, υπό την έννοια ότι, ο νόμος προβλέπει ότι, όσο πιο μεγάλο είναι το άθροισμα από τον τιμάριθμό και την αύξηση του ΑΕΠ, τόσο πιο μεγάλη αύξηση, θα πάρουν οι συνταξιούχοι.

3.Πρόκειται για έναν άκρως ψευδή και παραπλανητικό ισχυρισμό, για ένα απλό λόγο: Η αύξηση που θα δοθεί στους συνταξιούχους είναι μικρότερη του πληθωρισμού και άρα οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν αυξήσεις, αλλά θα δουν (ακόμα και αν η αύξηση φτάσει στο 7 ή 8%), μείωση στα εισοδήματά τους. Αν δε σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το γεγονός των παγωμένων, επί 12ετία, συντάξεων τότε ουσιαστικά οι συνταξιούχοι, δεν πρόκειται να δουν καμία αύξηση στις συντάξεις τους, αλλά ένα μικρό περιορισμό των τεράστιων απωλειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο, εκτός από την εκρηκτική μεταβολή του φυσικού αερίου (+332%), την 5άδα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις του μήνα, συμπλήρωσαν το πετρέλαιο θέρμανσης (+65,1%), τα αεροπορικά εισιτήρια (+58,7%), τα κόμιστρα των ταξί (αυξήθηκαν 32,9% μετά τη διοικητική αναπροσαρμογή τους), αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα (+30,5%).

4.Η εικόνα που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση είναι επίσης παραπλανητική και όσον αφορά τον αριθμό, όσων θα λάβουν τις αυξήσεις. Η «επικοινωνιακή ομοβροντία» των συστημικών ΜΜΕ αφήνει να εννοηθεί ότι λίγο πολύ, όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν την αύξηση της τάξης του 7%.Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι τελείως διαφορετική. Από τα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους μόνο 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση έως 7%. Το 80%-85% θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7%, ενώ ένα 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία, ενδέχεται να είναι μικρότερη από 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν οι συνταξιούχοι. Αυτή η κατηγορία συνεπώς θα υποστεί περαιτέρω συρρίκνωση εισοδήματος.

5. Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ωφεληθούν 525.456 θα συνταξιούχοι. Η ωφέλεια ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ το χρόνο ή μόλις 10 ευρώ το μήνα. Περίπου 265.000 συνταξιούχοι θα λάβουν μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους, που παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την ακρίβεια με πολύ πιο οξύ τρόπο, θα λάβουν ελάχιστη ενίσχυση. Για παράδειγμα χαμηλοσυνταξιούχος των 600 ευρώ έχει συνολικό εισόδημα 7.200 ευρώ ετησίως. Η ενίσχυση της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ συνιστά αύξηση της τάξεως του 3,5% ετησίως, δηλαδή την μισή, από εκείνη που θα λάβουν οι συνταξιούχοι με υψηλότερες συντάξεις.

6.Θα υπάρξουν όμως και οι λεγόμενοι «αόρατοι», για την κυβέρνηση, συνταξιούχοι. Είναι περίπου 140.000, που δεν θα πάρουν καμία απολύτως αύξηση λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων ή της προσωπικής διαφοράς. Καμία αύξηση επίσης δεν αναμένεται να δοθεί στις επικουρικές συντάξεις. Τις περίφημες «τριπλές» αυξήσεις στις συντάξεις, που πολύδιαφημίζει η κυβέρνηση, θα τις πάρει μόλις το 4% των συνταξιούχων.

7.Τέλος σκόπιμα διαρρέεται από τον φιλοκυβερνητικό τύπο ότι, ή αύξηση στις συντάξεις θα κυμανθεί μεσοσταθμικά στα 60 ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για ένα επίσης, κραυγαλέο ψευδός. Η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» είναι σήμερα 724 ευρώ, μεικτά. Με ένα απλό υπολογισμό, διαπιστώνει κανείς ότι, μετά την κράτηση ασθένειας(6%) και προ φόρου, η αύξηση του 7% δεν θα είναι μεγαλύτερη από 47 ευρώ μεσοσταθμικά. Η συγκεκριμένη αύξηση, δεν καλύπτει ούτε καν την επιβάρυνση που υφίστανται ανά μήνα οι συνταξιούχοι, από την μηνιαία δαπάνη για να γεμίσουν το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους, χωρίς να υπολογιστούν οι λοιπές ανατιμήσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί μετά το φιάσκο με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και τον εμπαιγμό με τα αναδρομικά σε επικουρικές και δώρα να εξαπατήσει ξανά, τους συνταξιούχους προσβλέποντας σε προεκλογικά οφέλη. Μια πρώτη απάντηση στα «ψέματα Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» θα λάβει στην απεργία, στις 9 Νοεμβρίου που η διαδήλωση και των συνταξιουχικών σωματείων και όλων των συνταξιούχων, θα είναι μαζική και αγωνιστική με ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής ανατροπής, της κυβέρνησης των ψεμάτων και του «πολιτικού μαυραγοριτισμού».




iEidiseis.gr - Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος- Εργατολόγος