MY KTEO

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Μικρό καλάθι κρατούν οι καταναλωτές για το «καλάθι νοικοκυριού» - Πρεμιέρα 2/11


Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι πολίτες για το «καλάθι νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ.

Την ώρα που η ακρίβεια εξελίσσεται σε «βόμβα» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει σε εφαρμογή από 2/11 με τους καταναλωτές πάντως να εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε καταναλωτής στην τηλεόραση του Alpha. «Έχουμε προσμονή να δούμε τι θα περιέχει και αν συμφέρει να το πάρουμε ή όχι», είπε.

«Για ποιο καλάθι λέμε; Για το ότι έχουν ανέβει οι τιμές στο 65%; Ότι παίρναμε ένα χυμό 0,90 και έχει ανέβει στο 1,58;», είπε στην κάμερα πελάτης σούπερ μάρκετ.

«Ακρίβυναν όλα και δεν υπάρχει σωτηρία. Απελπισία σκέτη», είπε άλλος πολίτης στον σταθμό εκφράζοντας την επιφυλακτικότητά του για το νέο μέτρο λόγω της αισχροκέρδειας.

Σαρώνει η ακρίβεια στα βασικά αγαθά
«Η εξάδα το γάλα το εβαπορέ, όλες ανεξαρτήτως οι εταιρείες, (ήταν) από 3,8 έως 4,2 ευρώ έχει φτάσει τώρα στα 6 - 6,8 ευρώ», λέει πολίτης στο Open.

Οι καθημερινές αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων όπως το γάλα και το ψωμί προκαλούν πονοκέφαλο στους καταναλωτές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μικρής μπαγκέτας ψωμιού γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ που σύμφωνα με το Open μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 48%.

«Πέρυσι από 0,38 λεπτά που ήταν το μικρό, η μισή μπαγκέτα έχει πάει 0,56 ευρώ» λέει πολίτης στον τηλεοπτικό σταθμό.
Την ώρα που οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων η Eurostat καταγράφει αξιοσημείωτη «βουτιά» του πληθωρισμού τον Οκτώβιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 9,8% τον Οκτώβριο από 12,1% τον Σεπτέμβριο. Πάντως, στην Ευρωζώνη το ράλι συνεχίζεται με το ιστορικό 10,7%.

Πάντως, παρά την πτώση του πληθωρισμού η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα επιμένει.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα είδη διατροφή ανατιμήθηκαν τον Οκτώβριο +1,6% συγκριτικά με το Σεπτέμβριο και στην Ευρωζώνη 1,5%. Σε ετήσια βάση οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι +12,8% ενώ στην Ευρωζώνη 13,1%.

Σε αυτό το κλίμα το καλάθι του νοικοκυριού κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη με 51 βασικά είδη που η κυβέρνηση ελπίζει να συγκρατηθούν οι τιμές τους. Σημειώνεται πως στο καλάθι του νοικοκυριού μπορούν να μπουν και περισσότερα από τα 51 προϊόντα αρκεί να το επιλέξει η κάθε αλυσίδα.



iEidiseis.gr