MY KTEO

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν αυξήσεις έως τις 22 Δεκεμβρίου

Από την Τρίτη 20 έως την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταβάλει τις αυξήσεις συντάξεων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιταγή ακρίβειας. 

Συγκεκριμένα, με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, που θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα (από 20/12), περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, η τέταρτη ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον νόμο Βρούτση θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει (στο τέλος Ιανουαρίου 2023) η οριζόντια αύξηση του 7,6% στις συντάξεις. Τόσο η εθνική όσο και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται.

Για 931.631 συνταξιούχους, που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, προκύπτει πως σε ποσοστό 88% θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις αποδοχές τους. Συγκεκριμένα:
  • Μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δουν αυξήσεις 525.456 συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά. Οι ίδιοι θα δουν παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.
  • Μέσω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους 265.367 συνταξιούχοι και παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.
Tο επικρατέστερο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιανουαρίου 2023 είναι το παρακάτω:
  • 20 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • 21 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ - ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • 22 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ - ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Και το έκτακτο επίδομα θα καταβληθεί στις ευάλωτες ομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Η επιταγή ακρίβειας σχεδιάζεται να δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι δικαιούχοι να βοηθηθούν οικονομικά ενόψει των εορτών.
Την επιταγή αυτή θα λάβουν:
  • 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ.
  • Περίπου 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Δηλαδή όλοι όσοι είναι πάνω από 67 ετών και δεν έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα.
  • 172.000 άτομα με αναπηρία. Αυτό αφορά όσους έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.
  • 1,5 εκατ. πολίτες που λαμβάνουν ήδη το επίδομα παιδιού.
  • 250.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

newsbomb.gr