MY KTEO

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Άρχισαν τα όργανα - Τρεις 24ωρες απεργίες στην Υγεία


Κατατέθηκε χθες στη Βουλή και συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, γνωστό ως νομοσχέδιο Γκάγκα, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις για το άρθρο 10.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ τήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, κάτι το οποίο οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι θα ανοίξει «επικίνδυνες κερκόπορτες» στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

Στην αιτιολογική έκθεση ως βασικός άξονας του νομοσχεδίου αναφέρεται:

«Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές».

Αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς
Το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από την ΟΕΝΓΕ και όλες τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «πρόκειται για νομοσχέδιο -τομή που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας».

Προσθέτει ότι «η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα...» Η ΕΙΝΑΠ, καταλήγει ότι «οι αλλαγές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προγραμματίσει 4ωρη στάση εργασίας σήμερα (από τις 11:00 πμ-15:00) και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το κοινοβούλιο, ενώ προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα:
  • Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή
  • Τρίτη 29/11 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
  • Πέμπτη 1/12 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή με κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, σωματεία, ΑΔΕΔΥ κτλ

iEidiseis.gr