MY KTEO

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Εκτός ρυθμίσεων χρέη 41,3 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ! (πίνακας)


Λιγότερα από το 10% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ βρίσκονται σε ρύθμιση, γεγονός προβληματίζει τόσο την ηγεσία του ασφαλιστικού φορέα όσο και του υπουργείου Εργασίας.

Χιλιάδες είναι επίσης οι απώλειες των ρυθμίσεων οι οποίες αντανακλούν την οικονομική δυσπραγία των επαγγελματιών να μείνουν συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, από το συνολικό ποσό των 45,47 δισ. ευρώ που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη, σε ρυθμίσεις οποιασδήποτε μορφής και διάρκειας είναι μόλις 4,2 δισ. ευρώ, ενώ εκτός ρυθμίσεων είναι οφειλές ύψους 41,3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΚΕΑΟ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 356.208 και το ρυθμισμένο ποσό 4,2 δις. ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 480.597 και αφορούσαν οφειλές προς το Κ.Ε.Α.Ο. ύψους 2,1 δις. ευρώ.

Τα ρυθμιζόμενα χρέη είναι σταγόνες στον ωκεανό των συνολικών χρεών, τα οποία αυξάνονται δραματικά τα τελευταία τρίμηνα.

Κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, το χρέος προς το ΚΕΑΟ αυξήθηκε πάνω από 2 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, το οποίο επηρεάζει τις προσαυξήσεις για τα παλαιά χρέη.

Εκτιμάται ότι οι ρυθμίσεις των χρεών προς τον ΕΦΚΑ θα αυξηθούν, όταν ψηφιστεί και ενεργοποιηθεί η νέα πάγια ρύθμιση, που αυξάνει τις δόσεις από 12 σε 24, για τα νέα χρέη και από 24 σε 48 για τις οφειλές που προέρχονται από πρόστιμα και γενικών από έκτακτες οφειλές.

Η νέα πάγια ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που είναι στη Βουλή και υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πιέσεις στους οφειλέτες
Το ΚΕΑΟ πιέζει τους οφειλέτες για να ενταχθούν σε ρυθμίσεις, πλην όμως, ελάχιστα αποδίδουν οι οχλήσεις, αφού οι οφειλές αυξάνονται.

Ειδικότερα, στον οφειλέτη που εντάσσεται στο Κ.Ε.Α.Ο. αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι η οφειλή του έχει μεταφερθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. και ότι αν δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Από την έναρξη του Κ.Ε.Α.Ο. μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022 έχουν αποσταλεί συνολικά 2.073.072 Ατομικές Ειδοποιήσεις σε οφειλέτες. Ειδικά εντός του τρίτου τριμήνου του 2022 εστάλησαν 23.628 ατομικές ειδοποιήσεις.

Έπονται τα αναγκαστικά μέτρα σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα. Ο υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο., εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους και δρομολογούν κατασχέσεις.


sofokleousin.gr