MY KTEO

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου: Η αποζημίωση για τον θάνατο του 5χρουνου από το Αργυρό προ 5ετίας έφερε ένταση μεταξύ δημάρχου και αντιπολίτευσης


«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν για ακόμα μια φορά ο Θανάσης Μπουραντάς και ο Δημήτρης Θωμάς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου, με αφορμή την αποζημίωση που καλείται να καταβάλει ο Δήμος στην οικογένεια του 5χρονου αγοριού που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2017 κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης στο δημοτικό σχολείο του χωριού Αργυρό. 

Από αλλού ξεκίνησε η συζήτηση...
Στην ημερήσια διάταξη θέμα ήταν η ενημέρωση που ζήτησε η μείζονος αντιπολίτευση για το πρόσφατο συμβάν στο Νηπιαγωγείο Αλιβερίου, όπου 5χρονο νήπιο εξήλθε του χώρου και περιφερόταν στους δρόμους με κίνδυνο της ζωής του. Στο οποίο και όλοι συμφώνησαν ότι όσο βρίσκεται η έρευνα σε εξέλιξη καλό θα ήταν να μην συζητηθεί επί της ουσίας το θέμα και αρκέστηκαν στα περί ασφάλειας των σχολικών μονάδων του Δήμου με τον δήμαρχο Θανάση Μπουραντά και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Χρήστο Σαμαρά να σημειώνουν ότι όπου διαπιστωθεί ότι χρειάζονται παρεμβάσεις θα γίνουν.

...κι αλλού κατέληξε
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί  «αναίμακτα» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς «έριξε την βόμβα». Ορμώμενος από τις τοποθετήσεις που συνέδεαν το πρόσφατο γεγονός με εκείνο του 2017, μιας και τα δυο έλαβαν χώρα σε σχολικές εγκαταστάσεις, διεύρυνε τη συζήτηση και αναφέρθηκε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για υποβολή έφεσης στην πρωτόδικη απόφαση που επιδίκαζε 220.000 ευρώ στη οικογένεια του 5χρονου, κόντρα στην εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία η μη έγκριση της αμοιβής του δικηγόρου και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε επίσης εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή τη μη υποβολή έφεσης προκειμένου η οικογένεια να πάρει την αποζημίωση.

Περί ντροπής…
«Είναι πολιτικά απαράδεκτο η Οικονομική Επιτροπή να καπελώνει το Δημοτικό Συμβούλιο στηριζόμενη σε τυπικές αρμοδιότητες που έχει» είπε ο Δημήτρης Θωμάς και σημείωσε ότι ο στόχος είναι με την απόφαση αυτή να μπορέσει να διεκδικήσει ο  Δήμος συμβιβαστική λύση. Ο Θανάσης Μπουραντάς ξεκαθάρισε ότι ο νόμος προβλέπει ότι οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής δεν εξαρτώνται από εκείνες του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι η συγκεκριμένη απόφαση για την έφεση είχε παρθεί από την Οικονομική Επιτροπή πριν την εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

«Αν ο Δήμος δεν κάνει αυτό που πρέπει για τα συμφέροντα τα δικά του και του δημοσίου, μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο ή Οικονομική Επιτροπή ή ο δήμαρχος, ανάλογα ποιος έχει την αρμοδιότητα, να έχει και ποινικές ευθύνες» είπε ο Θανάσης Μπουραντάς με τον Δημήτρη Θωμά να του απαντάει σε έντονο ύφος ότι υποτιμά τους άλλους και θα το βρει μπροστά του και ότι πάει τις 220.000 ευρώ να τις κάνει 130.000. «Και εσύ πας να αξιοποιήσεις και να κάνεις αντιπολίτευση για αυτό το πρόβλημα; Χρησιμοποιείς τέτοια σοβαρά περιστατικά για να κάνεις αντιπολίτευση; Δεν ντρέπεσαι λίγο;» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος υψώνοντας κι άλλο τους τόνους.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα υποστήριξε ο Δημήτρης Θωμάς τάχθηκε και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Αλεξάνδρα Θαλασσινού. «Τώρα κατάλαβα γιατί συμφωνείτε με την αλλοίωση της απλής αναλογικής. Γιατί σας αρέσει τα εφτά άτομα να έχουν ισχυρότερη άποψη από το συλλογικό όργανο των 27 ατόμων» είπε η κ. Θαλασσινού απευθυνόμενη στον δήμαρχο και υπογράμμισε ότι το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Ενώ έθεσε και ζήτημα δημοκρατίας. Όπως έκανε και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Κέκης που έκλεισε την τοποθέτησή του με μια λέξη: «Ντροπή!»