MY KTEO

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Ζεμπίλης: Δύο κινητές μονάδες υγείας Π/Υ 580.000 € για τη Βόρεια Εύβοια


Με δύο υπερσύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες κινητές μονάδες υγείας, αιμοληψίας και γυναικολογική - ακτινολογική, συνολικού προϋπολογισμού 580.000 ΕΥΡΩ, ενισχύονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Βόρειας Εύβοιας. Το κόστος για την κάλυψη των δαπανών θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2022, ενώ η σχετική απόφαση ένταξης ελήφθη κατόπιν των αυξημένων αναγκών στον τομέα της υγείας, που έχουν προκύψει λόγω των επιπτώσεων αφενός της πανδημίας covid-19 και αφετέρου της μεγάλης φυσικής καταστροφής του 2021 που έπληξε την ευρύτερη περιοχή. 

 

Περαιτέρω, συνεκτιμάται η ιδιαιτερότητα του ανάγλυφου της Βόρειας Εύβοιας, η έλλειψη υποδομών, καθώς και το δυσπρόσιτο των περιοχών κάλυψης. Οι Κινητές Μονάδες Υγείας έχουν ως στόχο την διενέργεια προληπτικών εξετάσεων (Αιματολογικές – Βιοχημικές Αναλύσεις, Μαστογραφίες, Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας κτλ) σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς των δύο πυρόπληκτων δήμων, της Ιστιαίας - Αιδηψού και Λίμνης- Μαντουδίου- Αγίας Άννας. Παράλληλα, από το ΠΔΕ του 2022 ενισχύονται σε εξοπλισμό και μέσα τα Κ.Υ. Ιστιαίας και Μαντουδίου.

 

Ο Θανάσης Ζεμπίλης είχε θέσει το θέμα της ενίσχυσης των δομών υγείας της Βόρειας Εύβοιας, πριν σχεδόν ένα χρόνο (21-12-2021), στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού κ. Μ. Γκάγκα. Ακολούθως, το θέμα είχε τεθεί εκ νέου στις συναντήσεις του κ. Ζεμπίλη  με τον κ. Πλεύρη, τον γεν. γραμματέα πρωτοβάθμιας υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους, όπως και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, της ενίσχυσης δηλαδή με εξοπλισμό και μέσα των ΚΥ της Β.Εύβοιας ο κ. Ζεμπίλης είχε υποβάλει και την με αρ. πρωτ. 4272/30-3-2022 Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Μετά την απόφαση ένταξης της χρηματοδότησης στο ΠΔΕ 2022, ο κ. Ζεμπίλης ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας κ. Θ.Πλεύρη και τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φ. Σερέτη, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι «η Βόρεια Εύβοια, που αντιμετώπισε την μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων 100 ετών στην επικράτεια, είναι η πλέον αδικημένη περιοχή σε επίπεδο υποδομών υγείας. Μετά την απόφαση χρηματοδότησης της προμήθειας των δύο κινητών μονάδων υγείας και του εξοπλισμού των ΚΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου γίνεται ένα βήμα, αλλά μας περιμένει ακόμα δουλειά για την επίσπευση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ώστε να μην καθυστερήσει η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας στη Βόρεια Εύβοια».