MY KTEO

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Σούπερ μάρκετ: 6 κόλπα για οικονομικά ψώνια


Από τις τιμές των αγαθών στα σούπερ μάρκετ μέχρι και εκείνες της ενέργειας, το κόστος ζωής πλέον έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα για τους Έλληνες, οι οποίοι παλεύουν ταυτόχρονα με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ, βλέπουμε τιμές που δε θυμίζουν σε τίποτα τις περσυνές, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οποία πρόσφατα λάνσαρε το καλάθι του νοικοκυριού.

Ενδεικτικά, επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους μέχρι και φέτος έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξεως του 24,2% σε γαλακτοκομικά και αβγά, ενώ το ψωμί και τα δημητριακά είναι ακριβότερα κατά 19,3%.

Σούπερ μάρκετ – 6 κόλπα για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας
Εάν και θαύματα δυστυχώς δε γίνονται, υπάρχουν ορισμένα κόλπα και στρατηγικές που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, προκειμένου να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα και να δούμε λιγότερο φουσκωμένους τους λογαριασμούς στα ψώνια μας.

Και είναι γεγονός πως όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να έχουμε στο νου μας τις προσφορές, ή ότι καλό θα ήταν να διασταυρώνουμε τις τιμές του εκάστοτε προϊόντος ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ωστόσο αξίζει να έχουμε υπόψη μας και μερικές λιγότερο γνωστές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για οικονομικά ψώνια, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

1. Ψωνίστε με γεμάτο στομάχι
Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες ανά τα έτη (δείτε επί παραδείγματι εδώ και εδώ) που έχουν αποδείξει ότι όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ πεινασμένοι τείνουμε να αγοράζουμε περισσότερα και ακριβότερα προϊόντα, από ό,τι όταν πηγαίνουμε με γεμάτο στομάχι.

2. Φτιάξτε λίστα για το σούπερ μάρκετ
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί κατά τη διάρκεια των αγορών μας εάν έχουμε γιαούρτι ή απορρυπαντικό στο σπίτι, με αποτέλεσμα να αγοράζουμε προϊόντα που δε χρειαζόμαστε «για σιγουριά».

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Guardian, μία πολύ καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να φτιάχνουμε μία ενδελεχή λίστα, αφού πρώτα έχουμε τσεκάρει το ψυγείο και τα ντουλάπια μας.

Έτσι, τα ψώνια μας θα είναι πιο στοχευμένα, ενώ ο περιορισμός της περιπλάνησης στους διάφορους διαδρόμους (που είναι κατασκευασμένοι με το σκοπό να μας βάζουν στον πειρασμό για αυθόρμητες αγορές) θα μειώσει και τον κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη στο ταμείο!

3. Κοιτάξτε χαμηλά
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου «CNBC», τα σούπερ μάρκετ επιλέγουν να τοποθετούν τα πιο ακριβά προϊόντα τους στο ύψος των ματιών μας, προκειμένου να μας ενθαρρύνουν να τα επιλέξουμε και έτσι να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα.

Κοιτάζοντας στα χαμηλότερα ή τα υψηλότερα ράφια θα δούμε προϊόντα αντίστοιχης ποιότητας, με πολύ καλύτερες τιμές!

4. Προτιμήστε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Σε συνέχεια του προηγούμενου tip, οφείλουμε να τονίσουμε ότι πολλές φορές τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τα επώνυμα -συχνά, μάλιστα, παρασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο.

Διαβάζοντας τις ετικέτες με τα συστατικά των προϊόντων που επιθυμείτε να αγοράσετε, εύκολα θα καταλάβετε εάν αξίζει να πληρώσετε αυτό το «κάτι παραπάνω» ή εάν πληρώνετε αποκλειστικά το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρίας.

Ο εμπειρικός κανόνας σε γενικές γραμμές μας λέει ότι καθαριστικά προϊόντα όπως είναι για παράδειγμα η χλωρίνη, έχουν συνήθως παρεμφερή σύσταση ανεξαρτήτως της ετικέτας. Παράλληλα, τα κατεψυγμένα τρόφιμα και τα δημητριακά ιδιωτικής ετικέτας επίσης έχουν παρόμοια (ή και ολόιδια) γεύση με τα επώνυμα. Ωστόσο, άλλα προϊόντα όπως οι κονσέρβες και οι σάλτσες συχνά είναι αρκετά διαφορετικά, ανάλογα με την τιμή τους.

5. Επιλέξτε το σωστό σούπερ μάρκετ
Καθώς οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες πλέον διαθέτουν προγράμματα επιβράβευσης, τα οποία σας χαρίζουν πόντους προς εξαργύρωση μετά την κάθε αγορά σας, μία έξυπνη ιδέα θα ήταν να δείτε τους συνεργάτες της τράπεζας στην οποία ανήκει ο λογαριασμός σας. Συνήθως, η κάθε τράπεζα συνεργάζεται με διαφορετική αλυσίδα σούπερ μάρκετ και προσφέρει στους πελάτες της περισσότερους πόντους εάν την επιλέγουν για τα ψώνια τους.

Με βάση την ίδια λογική, μην παραλείψετε να εγγραφείτε και στο σύστημα επιβράβευσης του αγαπημένου σας σούπερ μάρκετ, μέσα από το οποίο θα έχετε εκπτώσεις στο λογαριασμό σας, χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

6. Αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα
Με βάση τα δεδομένα της ιστοσελίδας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα επιλέγοντας φρέσκα, μη συσκευασμένα τρόφιμα.

Παραδείγματος χάριν, τα κομμένα και πλυμένα λαχανικά σίγουρα θα σας γλιτώσουν χρόνο και ίσως κοιτάζοντας την τιμή (που συχνά είναι κατά 20% με 30% υψηλότερη) να σκεφτείτε ότι αξίζουν τα περισσότερα χρήματα. Αυτό που ενδεχομένως δεν έχετε προσέξει όμως, είναι ότι συνήθως και η ποσότητα των συσκευασμένων τροφίμων αυτών είναι κατά πολύ μειωμένη, επομένως η τιμή ανά κιλό καταλήγει να είναι διπλάσια, ή ακόμα και τριπλάσια!



iEidiseis.gr