MY KTEO

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Τι σημαίνουν οι «διπλές εκλογές» - Οι διερευνητικές, ο οδικός χάρτης και οι 70 ενδιάμεσες μέρες


Ανασφαλής, σε μια… πανικόβλητη, με βάση την τηλεοπτική εικόνα, συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, για ακόμη μια φορά, περί «εκλογών στο τέλος της τετραετίας».

Και, επίσης για ακόμη μια φορά, χαρακτήρισε σαν μια «βόμβα αστάθειας στα θεμέλια της χώρας» την απλή αναλογική. Με την οποία θα στηθούν οι κάλπες την πρώτη εκλογική Κυριακή. Μαζί σημείωσε πως αυτός θα είναι ο λόγος, «όπως φαίνεται» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα οδηγηθούμε και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Το δεδομένο της υπόθεσης είναι πως, εδώ και καιρό, βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Πλέον, οι τακτικές των κομμάτων καταστρώνονται για το επόμενο διάστημα στο πως (για να είμαστε και στο κλίμα των ημερών) θα «κατέβουν στο χορτάρι» για να παίξουν το ματς. Για την ακρίβεια διπλό ματς μιας και θα διεξαχθούν διπλές εκλογές - καθώς αυτό υπαγορεύουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Διπλές εκλογές σημαίνει ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να εκτείνεται ακόμα και μεταξύ 70 και 80 ημερών που η χώρα θα πορεύεται, στο μεγαλύτερο διάστημα με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και που θα την «συντροφεύει» ο αστάθμητος παράγοντας της τουρκικής προκλητικότητας, με τον φόβο μιας ενδεχόμενης σοβαρής κρίσης με την Τουρκία μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών.

Αρχίζει το ματς…
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 21 έως 30 ημερών από την ημέρα που θα διαλυθεί η Βουλή. Ο χρονικός ορίζοντας των 21 ημερών είναι άκαμπτος. Και συνδυάζεται με τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να διεξάγει τις εκλογές. Δεν μπορούν να γίνουν σε μικρότερο διάστημα μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες πράξεις όπως ανακήρυξη υποψηφίων, έγκριση ψηφοδελτίων, κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων.
Τα εννιάμερα των διερευνητικών

Στο σενάριο, υπαρκτό με βάση τα σημερινά δεδομένα, που κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια διαδικασία η οποία θεωρητικά μπορεί να ολοκληρωθεί και την ίδια ημέρα, μπορεί, ωστόσο, και να φτάσει μέχρι και εννιά ημέρες. Η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης δίνεται στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων σε κοινοβουλευτική δύναμη και ισχύει για τρεις ημέρες.

Υπηρεσιακή
Αν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

Σημειώνεται πως ακόμα και στην περίπτωση που η παραπάνω διαδικασία ολοκληρωθεί εντός μιας ημέρας, η Βουλή δεν μπορεί να διαλυθεί αμέσως καθώς θα πρέπει πρώτα να ορκιστούν οι βουλευτές που θα προκύψουν από τις πρώτες εκλογές. Και στο χρονικό πλαίσιο αυτό πρέπει να συνυπολογίσει κανείς, και να προσθέσει, ότι απαιτείται και ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων από τις δεύτερες εκλογές μέχρι την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση από τη Βουλή.


iEidiseis.gr