MY KTEO

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

«Σπίτι μου»: 8 «κλειδιά» για δάνεια ως 150.000 ευρώ στους δικαιούχους


Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε τον χάρτη με τα μέτρα στήριξης για τα δάνεια στους νέους - Τι περιλαμβάνει το πακέτο δράσεων του προγράμματος «Στέγη μου».

Τον «χάρτη» για το πακέτο δράσεων στεγαστικής πολιτικής «Σπίτι μου», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους, παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας.

Στον «χάρτη» των νέων μέτρων στήριξης γίνεται εκτενής αναφορά στα συγκεκριμένα ελκυστικά δάνεια, καθώς και στα οφέλη που θα έχουν όσοι αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

Πρακτικά όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90 %) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Επίσης με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων σε νέους
Έχουν προστεθεί σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις ορισμένα νέα στοιχεία που αποσκοπούν στην επιτάχυνση υλοποίησης της δράσης αλλά και τη θωράκιση από ενδεχόμενη απόπειρα κατάχρησης.

Συγκεκριμένα:
Τέθηκε ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι. Έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο αγοράς πολυτελών κατασκευών με το επιδοτούμενο δάνειο του προγράμματος.

Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.

Διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

Τίθεται 8μηνη προθεσμία (6μηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης 2 μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έτσι προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.

Τι σπίτια μπορεί να αγοράσει κάποιος με ένα δάνειο 150.000 ευρώ
Απαντώντας στο ερώτημα αν τα 150.000 ευρώ είναι ένα ικανό ποσό για την αγορά νέας κατοικίας, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτήν την τάξη μεγέθους που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων.

Ενδεικτικά: οι αντικειμενικές αξίες στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 1500-2050 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαρούσι 1500-2300 ευρώ, στην Πεύκη 1300-2250 ευρώ, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) 1250 – 1550 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα κατασκευασμένα έως το 2007, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα.

«Προφανώς υπάρχουν πολύ ακριβότερα ακίνητα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της απόκτησης στέγης, που στόχο έχει να απαλλάξει τους νέους από σημαντικά κόστη, αβεβαιότητες και προβλήματα. Το όριο των 150.000 ευρώ όπως και το πλαφόν 200.000 ευρώ στην αξία του ακινήτου είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στα όρια που θέτει η αγορά και την ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι ωφελούμενοι» τονίζει το υπουργείο.

Τα 8 «κλειδιά»
Ανακεφαλαιώνοντας, αυτά είναι τα 8 βασικά σημεία των χαμηλότοκων δανείων που μπαίνουν στο «παιχνίδι» με το πρόγραμμα «Σπίτι μου»:

Αφορούν νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών και νέα ζευγάρια που τουλάχιστον ο ένας ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Εισόδημα: 10.000 το κατώτερο, αντίστοιχο με επίδομα θέρμανσης το ανώτατο.

Περιουσιακά στοιχεία: Ο δανειολήπτης θα πρέπει βάσει Ε9 να αποδεικνύει την έλλειψη άλλου ακινήτου για κάλυψη της στεγαστικής του ανάγκης.

Δάνειο μέχρι 150.000 ευρώ.

Ακίνητο: αξίας έως 200.000 ευρώ, έως 150 τ.μ., κατασκευής έως το 2007.

Διάρκεια δανείου μέχρι 30 έτη.

Χωρίς εγγυητή. Σύμβαση σε 8 μήνες μετά την προέγκριση.

Χρηματοδότηση 75% άτοκη από τη ΔΥΠΑ, 25% από τράπεζα με χαμηλότοκο δάνειο.

Οι δικαιούχοι
Μέσω αυτού του προγράμματος οι δικαιούχοι υπολογίζεται να είναι 10.000, και θα μπορούν να αγοράσουν σπίτι – πρώτη κατοικία – αξίας έως και 200.000 ευρώ. Το ύψος του δανείου, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ.

Άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια αγοράς πρώτης κατοικίας

Από 1/1/2023

Για νέους & νέα ζευγάρια 25 – 39 ετών

Ύψος δανείου έως 150.000€

Για αγορά πρώτης κατοικίας
  • αξίας έως 200.000€
  • επιφάνειας έως 150 τ.μ.
  • έτους κατασκευής έως το 2007
Επιτόκιο για όλους: 1% (από 4%)

(Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι: άτοκο)
  • Ωφελούμενοι: 10.000
  • Όχι άλλη ιδιόκτητη κατοικία
  • Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου
Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε 8 μήνες από την προέγκριση του δανείου
  • Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη
Εισοδηματικά κριτήρια
Από 10.000 € έως 16.000€ (άγαμος) & 24.000€ (έγγαμος) (+3.000€/παιδί)



nrewsbomb.gr