MY KTEO

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην AVRAMAR



Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην AVRAMAR για διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας μεταξύ των Διοικητικών Συμβουλίων του επιχειρησιακού Σωματείου και του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΕ, Αντώνης Κούκουρας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, Μανώλης Καραντούσας .

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση που ζητάει από την εργοδοσία να ορίσει άμεσα συνάντηση.


Η κοινή ανακοίνωση:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΗ.ΣΕΛ.ΑΝ (AVRAMAR)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η συνένωση των εταιρειών Νηρέα, Σελόντα, Ανδρομέδα στον μεγάλο όμιλο της AVRAMAR δείχνει, με πικρό τρόπο για τους εργαζόμενούς της, τι σημαίνει ανάπτυξη και ισχυροί όμιλοι. Τι μας έμαθε η μεγαλύτερη εταιρεία των ιχθυοκαλλιεργειών που «αγαπά τη θάλασσα, αγαπά τα ψάρια»;
Μας έμαθε ότι πάνω από όλα αγαπά τα κέρδη και για αυτό οι 5ετής επενδύσεις της συνοδεύονται από απολύσεις, περικοπές, εντατικοποίηση, εργατικά ατυχήματα (ορισμένα θανατηφόρα). 
Μας έμαθε όμως και κάτι ακόμα. Αν κάτι φοβούνται, είναι το να ενώσουν οι εργαζόμενοι τις δυνάμεις τους, να δυναμώσουν τα σωματεία τους και να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στην εταιρεία και στους σχεδιασμούς τους. Για αυτό και από την πρώτη μέρα προσπαθούν με όλους τους τρόπους να αποδυναμώσουν τα σωματεία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. 
Αυτό προσπάθησαν και στις 11/11/22. Αμέσως μετά την πανελλαδική απεργία η εργοδοσία κάλεσε τους συναδέλφους που εργάζονται στη μονάδα Πυργουλάκι Ψαχνών Ευβοίας και τους ανακοίνωσε ότι θα χάσουν τις δουλειές τους τέλος του μήνα (πρότειναν «οικειοθελείς αποχωρήσεις»).
Οι συνάδελφοι εργάζονται σε ερευνητικό ιχθυογεννητικό σταθμό του οποίου η δραστηριότητα μεταφέρθηκε σε άλλες εγκαταστάσεις μετά την συγχώνευση των εταιρειών. Έχουν εμπειρία πολλών χρόνων και υψηλή ειδίκευση. Βέβαια οι συνάδελφοι έχουν και κάτι ξεχωριστό…. 3 από αυτούς είναι μέλη Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι της μονάδας Πυργουλάκι Ψαχνών Ευβοίας έχουν μεταφερθεί στους γειτονικούς ιχθυογεννητικούς σταθμούς εδώ και μήνες.
Το αν οι συνάδελφοι «περισσεύουν» μπορούν να το απαντήσουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις άλλες μονάδες της εταιρείας. Παντού το προσωπικό δεν φτάνει, μάλιστα και στις μονάδες που βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά από το Πυργουλάκι ζητάνε εργαζόμενους, σε ορισμένες έχουν γίνει προσλήψεις τους τελευταίους μήνες με τις ειδικότητες των συναδέλφων. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
η δράση του Σωματείου ΝΗ.ΣΕΛ.ΑΝ (AVRAMAR) στην Εύβοια ανάγκασε την εργοδοσία να πάρει πίσω μειώσεις μισθών, εμπόδισε την επέκταση του 8ωρου σε 8,5ωρο που επιδίωξε η εργοδοσία μετά την συγχώνευση, έχει επιβάλει τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κα.
Αυτή η δράση τους ανησυχεί και για αυτό πρότειναν στους συναδέλφους να φύγουν… οικειοθελώς!
Δεν είναι δυνατό να μην μπορεί να απορροφήσει την εργασία 4 ειδικευμένων συναδέλφων η μεγαλύτερη εταιρεία των ιχθυοκαλλιεργειών όπου εργάζονται περισσότεροι από 2000 συνάδελφοι πανελλαδικά, που λίγα μέτρα μακριά από την εγκατάσταση που κλείνει έχει άλλες εγκαταστάσεις με περισσότερους από 100 συναδέλφους και ζητάει προσωπικό και κάνει και προσλήψεις.
Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η οργάνωση του αγώνα μας για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να εξασφαλίζει δικαιώματα που μας στερούν. Σήμερα είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να δυναμώσουμε τα σωματεία μας.
Απαιτούμε η εργοδοσία να ορίσει συνάντηση για να συζητηθεί σε ποιά/ες μονάδες θα συνεχιστεί η εργασία των συναδέλφων που εργάζονταν στο Πυργουλάκι Ψαχνών Εύβοιας.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΊΑ!