MY KTEO

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Τα βήµατα πριν τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος


Ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μηδενισμό των αιτήσεων λήψης κύριας σύνταξης πριν από το τέλος του 2022, καθώς και οι νέες διαδικασίες έκδοσης fast track συντάξεων, αλλά και συντάξεων εµπιστοσύνης, αποτελούν µέρος ενός τολµηρού σχεδίου της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, µε στόχο την επίλυση ενός προβλήµατος που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια. 

Προκαλούν όμως και αβεβαιότητα και ανησυχία στους κόλπους των εν αναμονή αλλά και των νέων συνταξιούχων, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις - αναφορές τόσο για λάθη στις νέες συντάξεις όσο και για αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν διεκπεραιωθεί, παρότι έχουν υποβληθεί ακόμη και πριν από το 2019.

Με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέου στοκ εκκρεμοτήτων στο άμεσο μέλλον, τρία είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι όταν βρίσκονται λίγο πριν από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος:

Το πρώτο και βασικό είναι να ζητήσουν την έκδοση προσυνταξιοδοτικής απόφασης για τον χρόνο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Οφείλουν να το κάνουν δύο χρόνια πριν από τη θεμελίωση του δικαιώματός τους, καθώς η έκδοσή της καθυστερεί σημαντικά.
Το δεύτερο είναι, σε περίπτωση που έχουν ασφάλιση σε ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολουµένων (πρώην ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ), να ζητήσουν µια βεβαίωση του χρόνου ασφάλισής τους, γιατί έτσι θα ελεγχθεί και το εάν έχουν οφειλές ή όχι.
Το τρίτο βήμα είναι να υποβάλουν την αίτηση για αναγνώριση πλασματικών ετών νωρίτερα από την αίτηση συνταξιοδότησης (παρότι υπάρχει δυνατότητα για ταυτόχρονη υποβολή), καθώς µε αυτόν τον τρόπο πρώτα θα αναγνωριστούν τα πλασματικά και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση.


newsbomb.gr