MY KTEO

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Σαχινίδης: Μας «γονάτισαν» οι πρώτες ύλες -Πόσο κοστίζουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες


Η οικονομική κρίση στερεί από τους καταναλωτές τα βασικά αγαθά - Ο Παναγιώτης Σαχινίδης μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αρτοποιών.

Αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες ξεκίνησαν την παρασκευή των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Τα πρώτα μελομακάρονα και κουραμπιέδες κοσμούν ήδη τους πάγκους και τις βιτρίνες ζαχαροπλαστείων και φούρνων, με τους καταναλωτές ωστόσο να διστάζουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο Παναγιώτης Σαχινίδης, Πρόεδρος Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αυξήσεις που έχουν πάρει τα εποχιακά γλυκίσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αλλά και για τις πωλήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

«Οι τιμές έχουν ανέβει 5% με 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα στην αγορά κυμαίνονται από 12 ευρώ έως και 15 ευρώ. Και μιλάμε για κουραμπιέδες και μελομακάρονα που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι οι αρτοποιοί, που δεν είναι έτοιμοι, βιομηχανοποιημένοι. Αν και έχει αρχίσει η ζήτηση δεν έχουμε σύμμαχο μας τον καιρό. Οι πωλήσεις σε αυτά τα προϊόντα γίνονται όταν χειμωνιάζει, η καλοκαιρία δεν βοηθάει».

Η αύξηση στα προϊόντα του αρτοποιείου οφείλεται στις αυξήσεις των πρώτων υλών, που όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης σε πολλές από αυτές έφτασε ακόμα και την διπλή τιμή.

«Οι τιμές έχουν ανέβει πολύ στις πρώτες ύλες. Πριν ένα χρόνο για ένα σακί αλεύρι (25 κιλών) κόστιζε 10 ευρώ με 12 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει να το αγοράζουμε 22 ευρώ με 25 ευρώ. Άλλο ένα παράδειγμα της μεγάλης ανατίμησης των πρώτων υλών είναι και το ηλιέλαιο, το οποίο η τιμή λίτρου είχε ένα ευρώ και σήμερα είναι στα 2,20 ευρώ».

Ωστόσο, οι τιμές στο ψωμί έχουν πάρει αύξηση, αλλά συγκρατημένα καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Προαστίων και Περιχώρων «όσο μπορέσαμε απορροφήσαμε τις τιμές αλλά ήδη προχωρήσαμε σε μια μικρή αύξηση των προϊόντων».

Και συνέχισε λέγοντας «εμείς είμαστε οι αποδέκτες των παραπόνων του κόσμου, όλης της δυσμένειας, γιατί όλα έχουν αυξηθεί και οι μισθοί παραμένουν ίδιοι».

Το κόστος της ενέργειας τους έχει γονατίσει, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Σαχινίδη, ο οποίος στον φούρνο του από 500 ευρώ φυσικό αέριο πληρώνει τώρα 2.000 ευρώ.

«Όσο και να βάλω το ψωμί δεν βγαίνει. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδα το ψωμί θα έπρεπε το ψωμί να το δίνω στα 5 ευρώ. Γίνεται να πουλάς ψωμί στα 5 ευρώ; Μετά δεν θα λέγεται ψωμί, αλλά παντεσπάνι».

Αντιδράσεις για το καλάθι του νοικοκυριού
Μιλώντας με αγανάκτηση ο κ. Σαχινίδης ανέφερε πως το καλάθι του νοικοκυριού είναι «αθέμιτος ανταγωνισμός. Γιατί να έχει μόνο προϊόντα από το σούπερ μάρκετ; Τα άλλα μαγαζιά; Είναι ενάντια στην ελεύθερη αγορά. Ο μπακάλης, ο μανάβης, ο ζαχαροπλάστης, ο αρτοποιός, όλοι αυτοί τι είναι; Γιατί σε αυτούς να μην έρθει ο κόσμος ο ψωνίσει και στέλνουν τον κόσμο να ψωνίσει στα σούπερ μάρκετ».




newsbomb.gr της Εύης Σιμοπούλου