Evia Top: Ο Σάκης Αρναούτογλου δείχνει με ένα βίντεο τι καιρό θα κάνει τον Νοέμβριο

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Ο Σάκης Αρναούτογλου δείχνει με ένα βίντεο τι καιρό θα κάνει τον Νοέμβριο


Αισθητή μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις προσεχείς ημέρες σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.

Αναφερόμενος στην αλλαγή του καιρού και στο ισχυρό κύμα βροχών που εκτιμάται ότι καταφθάνει, ο κ. Αρναούτογλου, από τη συχνότητα της ΕΡΤ, είπε πως η αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, αρχικά με κάποιες συννεφιές στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια.

Την Παρασκευή αναμένονται βροχές και ίσως τοπικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας. Το Σάββατο, όπως εξήγησε, τα σύννεφα θα πυκνώσουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά και ο καιρός θα επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, το Σάββατο αναμένονται αρκετές βροχές, με πιθανότητα καταιγίδων, κυρίως στη Δυτική αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χάρτης, ωστόσο, τον οποίο παρουσίασε ο μετεωρολόγος έδειχνε φαινόμενα σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο.

Επιπλέον, όπως τόνισε, «το Σάββατο από τα βορειοδυτικά η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ιδιαίτερα αισθητή πτώση. Με αυτές τις πιο ψυχρές αέριες μάζες επανέρχεται η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την περίοδο επίπεδα», μια κατάσταση που θα διατηρηθεί έως τις 9 Νοεμβρίου.

Αρναούτογλου: Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό του Νοεμβρίου
Παράλληλα, ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε μια πρώτη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τον Νοέμβριο. Η ανάλυσή του βασίζεται σε δεδομένα με βάση τους χάρτες «Geop 500hPa» και «Temperature a 850hpa».

Όπως εξήγησε στο ποστ που έκανε στο Facebook, οι μεταβλητές που απεικονίζονται στους πρώτους είναι το γεωδυναμικό ύψος και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι δεύτεροι χρησιμεύουν για την ανάλυση των αέριων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόκειται για πειραματική πρόβλεψη και δεν υποκαθιστά τις καθημερινές προγνώσεις, εφιστώντας την προσοχή στους αναγνώστες.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Πάρα πολλά τα μηνύματά σας στα οποία μου ζητάτε να προχωρήσω σε μια αναλογική εκτίμηση για τον μήνα Νοέμβρη. Μεγάλη η πρόκληση και πολυήμερη δουλειά, αλλά είπα να δω κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η αναλογική μέθοδος στις απαιτήσεις των καιρών για μακροπρόθεσμη εκτίμηση!

Παραθέτω, λοιπόν, τους χάρτες της για τον μήνα Νοέμβρη 2022 μόνο με χρωματικές επεξηγήσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου.

Η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και στην ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO) (http://www.bom.gov.au/climate/mjo/), που αποτελεί το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχικής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα.

Η ταλάντωση δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων, τι καιρός θα επικρατήσει δηλαδή στη Βόρεια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, ενώ, σε συνδυασμό και με τη λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη, η αναλογική εκτίμηση έχει σκοπό να δώσει μια γενική, πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!

Οι μεταβλητές που απεικονίζονται στους χάρτες Geop 500hPa είναι το γεωδυναμικό ύψος και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διάταξη των αεριών μαζών πάνω από την περιοχή μελέτης. Γενικά, τα χαμηλά γ. ύψη είναι συνώνυμα της παρουσίας ψυχρών αερίων μαζών, σε αντίθεση με τα υψηλά γ. ύψη, που υποδηλώνουν την παρουσία θερμότερων αερίων μαζών.

Πολύ πολύ γενικά, οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν άστατο καιρό, οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους! Αντίθετα, οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μωβ υποδηλώνουν πιο σημαντική αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία ανάλογα με τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων.

Οι χάρτες με τίτλο "Temperature a 850hpa" χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι θερμοκρασιακές τιμές που δίνονται στους συγκεκριμένους χάρτες αφορούν σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. ΟΜΩΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μαλακό έως πολύ μαλακό καιρό, οι πορτοκαλί ζεστό, και οι κόκκινες ιδιαίτερα έως πολύ ζεστό για την εποχή καιρό, ανάλογα με το πόσο έντονες είναι οι αποχρώσεις!

Αντίθετα, οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν κάποια σχετική ψύχρα ανάλογα με το υψόμετρο και την εποχή, φυσικά, ενώ οι μπλε αποχρώσεις υποδηλώνουν κρύο, το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρες γίνονται αυτές, και στην περίπτωση του μωβ χρώματος θα μιλάμε για συνθήκες ψύχους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού, έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, οπότε καλό θα είναι να ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!».
iefimerida.gr