MY KTEO

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το «Βοήθεια στο Σπίτι» στην συνεδρίαση της ΠΕΔ


Δύο πολύ σημαντικά θέματα για τη λειτουργία των Δήμων συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022. Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε και θα μεταφερθούν στο επερχόμενο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.,  το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς και το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την προκήρυξη για τη στελέχωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η διαχείριση των απορριμμάτων έγιναν ομόφωνα δεκτά τα ακόλουθα: 

•​Η ΠΕΔ στηρίζει τον σχεδιασμό του ΦοΔΣΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

•​Στηρίζουμε την ολοκληρωμένη πρόταση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. από 04/04/2022, για την επανεκκίνηση της ανακύκλωσης.

•​Ζητούμε τον έλεγχο της Πολιτείας στα συστήματα ανακύκλωσης έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συνδράμουν τους Δήμους.

•​Η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στηρίζει τις βασικές αρχές που καθορίζουν το σχεδιασμό του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

Α) αποκλειστική αρμοδιότητα του ΦοΔΣΑ ως προς την εκπόνηση του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας

Β) σχεδιασμός και λειτουργία των έργων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με σκοπό την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, την ενίσχυση της ανακύκλωσης, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την απόρριψη της επιλογής της καύσης των αποβλήτων.

Γ) χρηματοδότηση και κατασκευή των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης με δημόσια χρηματοδότηση και όχι με ΣΔΙΤ. Όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τον ΦοΔΣΑ σε συνεργασία με τους Δήμους – Μέλη του καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

•​Οι προτάσεις του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ θα πρέπει άμεσα να αξιολογηθούν και τα έργα να ενταχθούν.

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του Δημάρχου Δελφών και μεταφέρει στην Κ.Ε.Δ.Ε. το αίτημα εξασφάλισης ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που θα λύνει το πρόβλημα και θα κατοχυρώνει τη μόνιμη απασχόληση στους ΟΤΑ όλων των σημερινών εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι».