MY KTEO

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Νύχτα προχωρά στη διάνοιξη δρόμου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Καλέντζι η εταιρία «Αμάλθεια Ενεργειακή» – Αντιδρούν με κινητοποιήσεις οι σύλλογοι και το Δ.Σ. Δήμου Κύμης Αλιβερίου


Μονόδρομος αποτέλεσε για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου να στηρίξει ομόφωνα το ψήφισμα συλλόγων και φορέων των τριών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Ταμυναίων και Δυστίων, που είναι στα κάγκελα μετά τις τελευταίες ενέργειες της εταιρίας ΤΕΡΝΑ να προχωρήσει στη διάνοιξη δρόμου, η οποία ξεκίνησε όλως αιφνιδίως πριν λίγες μέρες. 

Μια διάνοιξη που ξεκινά  από τα διοικητικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Βέλους (περιοχή παλιάς χωματερής),  και προορίζεται να καταλήξει, αφού προηγουμένως διέλθει από τα διοικητικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Δύστου, στην Τοπική Κοινότητα Καλεντζίου για την εξυπηρέτηση της εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών. Την ίδια στιγμή που κατά της εγκατάστασης των  συγκεκριμένων  ανεμογεννητριών στο Καλέντζι  έχει ασκηθεί προσφυγή στο ΣτΕ από τους φορείς των τριών αυτών περιοχών και έχει προσδιοριστεί η εκδίκασή της στις αρχές του επόμενου έτους.

Για αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση, εκτός από το να εγκρίνει το ψήφισμα, αποφάσισε, επίσης ομόφωνα, να συμμετάσχει δυναμικά στην κινητοποίηση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη το μεσημέρι στις 3, με σκοπό να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες. Μια κινητοποίηση διαρκείας, όπως ζήτησαν επιτακτικά οι εκπρόσωποι των συλλόγων, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο στα Κριεζά, μέχρι τουλάχιστον την εκδίκαση της απόφασης για αναστολή των εργασιών που θα κατατεθεί τις επόμενες ώρες μετά από πρωτοβουλία τους. Ή αν χρειαστεί ακόμα και μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής για αναίρεση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Επίσης η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να βοηθήσει οικονομικά στον δικαστικό αγώνα που κάνουν οι σύλλογοι, αλλά και να ξεκινήσει τις διαδικασίες ελέγχου για το αν τηρούνται οι όροι της μελέτης κατά τις εργασίες διάνοιξης, αφού υπάρχουν καταγγελίες πολιτών ότι παραβιάζονται. Πιο συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπαράκος, μετά από πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης συμφώνησε οι Τεχνικές Υπηρεσίες να ζητήσουν από το Δασαρχείο τη μελέτη και να δουν αν εφαρμόζεται, ξεκαθάρισε όμως ότι ο Δήμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταματήσει τις εργασίες σε δασική περιοχή. Βέβαια, όπως τόνισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος Βλάχος και Νίκος Κιούσης, αν διαπιστωθεί κάποια παρατυπία μπορεί να γίνει καταγγελία στο Δασαρχείο, το οποίο και υποχρεούται να επιληφθεί.

Δεν έλειψαν οι εντάσεις
Για έγκλημα που λαμβάνει χώρα νύχτα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς, κόντρα μάλιστα σε εγκρίσεις, αποφάσεις και θέσεις της τοπικής κοινωνίας. «Κάτω από τη μύτη μας» προσέθεσε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Αλεξάνδρα Θαλασσινού και ζήτησε η δημοτική αρχή να εφαρμόσει τις πρόσφατες δεσμεύσεις της: «Να πάρουμε τα μηχανήματα και τα κορμιά μας και να πάμε εκεί». Με τον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστα Κέκη να συμπληρώνει: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»!

«Έρχεστε τώρα και το παίζεται επαναστάτες» απάντησε ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς, που υπενθύμισε στο σώμα ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση με θέμα την εγκατάσταση των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών, όπου η δημοτική αρχή δεν είχε εκφραστεί αρνητικά, η αντιπολίτευση παρόλο που είχε την πλειοψηφία, αποφάσισε να αποχωρήσουν κάποιοι εκ των δημοτικών της συμβούλων, παραχωρώντας έτσι την πλειοψηφία στην συμπολίτευση. «Εμείς είχαμε ευθαρσώς εκφράσει τη θέση μας. Δεν είχαμε πει όχι για εκείνη την περιοχή. Εσείς χαλάσατε τον κόσμο. Δεν θέλατε όμως να πάρετε την απόφαση και αποχωρήσατε» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. Ξεκαθάρισε όμως ότι η δημοτική αρχή θα στηρίξει στην παρούσα φάση την πρόταση των συλλόγων και θα συνδράμει στην προσπάθειά τους να σταματήσουν οι εργασίες διάνοιξης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Κάπως έτσι κύλησε η συνεδρίαση, όπως ήταν αναμενόμενο, παρά την ομοφωνία στις αποφάσεις. Εξάλλου μιλάμε για το Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Κατά κανόνα και όταν συμφωνούν το κάνουν διαφωνώντας. Θυμήθηκαν περσινά ξινά σταφύλια, υπήρξαν στιγμές έκρηξης λαϊκισμού και άνευ ουσίας προσωπικές επιθέσεις που δεν προσέφεραν τίποτα στο δημόσιο διάλογο και περισσότερο κούρασαν τους πολίτες που περίμεναν με υπομονή να πάρουν το λόγο.

Ο λόγος στους συλλόγους και τους πολίτες
Πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο άκουσε και τα όσα είχαν να πουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων. Με το Δασαρχείο τα έβαλε μεταξύ άλλων ο κ. Αντώνενας από το Πολιτιστικό Σύλλογο Βέλος «Τίτθη»: «Μιλάμε για γενοκτονία, έγκλημα, απαιδευσιά. Για ανθρώπους ακατάλληλους για αυτό που έχουν κληθεί από το κράτος να υπερασπιστούν». Ενώ ο κ. Στρουμπούλης από το Καλέντζι έδωσε μια άλλη διάσταση: «Το θέμα είναι ηθικό για εσάς κι όχι για εμάς» είπε απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο συμπληρώνοντας: «Εμείς θα τα βρούμε τα χρήματα. Εσείς ή έχετε καρδιά και το κάνετε ή μη το κάνετε καθόλου». 

Πάντως ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλιβερίου Βασίλης Ντόβολης ξεκαθάρισε ότι: «Εκτός από νομικά, πρέπει να κινηθούμε και κινηματικά. Άλλη λύση δεν υπάρχει». Τέλος, για βαριές βιομηχανικές μονάδες που καταστρέφουν το περιβάλλον έκανε λόγο ένας από τους παρευρισκόμενους πολίτες, που επεσήμανε ότι μόνοι κερδισμένοι είναι «οι δανειστές μας».