MY KTEO

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ο Θανάσης Τάρτης για την Ημέρα κατά της έμφυλης βίας



25η Νοεμβρίου - Ημέρα κατά της έμφυλης βίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το κυρίαρχο μήνυμα

που χρειάζεται να διατυπωθεί με κάθε τρόπο είναι «όχι άλλη σιωπή». Δυστυχώς, αυτή η επέτειος έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αντίθετα απ’ αυτό που πολλοί μπορεί να πιστεύουν, η σωματική και σεξουαλική βία, η ψυχολογική κακοποίηση και η οικονομική αποστέρηση αποτελούν μορφές κακοποίησης.

Η βία κατά των γυναικών είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες, ένα σημάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας. Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες.

Γι' αυτό η αυξανόμενη δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών από γυναίκες, φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος και δείχνει τη δύναμη των γυναικείων κινημάτων, τα οποία κινητοποιούν το κόσμο με δράσεις για την ευαισθητοποίηση που απαιτείται και την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας από παντού.

Η βία κατά των γυναικών ακόμη και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Δυστυχώς γνωστοποιείται δύσκολα γι αυτό και υπάρχει η αντίληψη ότι αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις και σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, ενοχοποιούνται οι ίδιες οι γυναίκες, ότι είναι αυτές που με την συμπεριφορά τους προκαλούν βία.

«Σπάσε τη σιωπή»