MY KTEO

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Πότε λήγει η φόρο-έκπτωση για ανακαίνιση ακινήτων - Σενάρια παράτασης


Για πρώτη φορά καταγράφεται αύξηση των αποδείξεων στις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έκπτωση που παρέχεται στους φορολογούμενους και η οποία συνετέλεσε και στην αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ από τις συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ ταυτόχρονα και το εισόδημα των επαγγελματιών που κλάδου είναι αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε τη λήψη της σχετικής έκπτωσης στα τέλη του 2022. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται (δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση) η παράταση της έκπτωσης φόρου για όσους προχωρούν σε εργασίες ανακαινίσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως όσοι σχεδιάζουν ανακαίνιση καλό θα είναι να το πράξουν τώρα χωρίς να περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ από το φόρο που τους αναλογεί εφόσον προχώρησαν σε επισκευές στα ακίνητα τους και διαθέτουν τα σχετικά τιμολόγια. Η έκπτωση ανέρχεται στο 40% των δαπανών με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ.  Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40% δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Εξαιρείται από την  έκπτωση το κόστος των υλικών.

Για να κερδίσουν τη μείωση του φόρου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν πληρώσει ηλεκτρονικά μέσω τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται ότι τη δαπάνη που πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος θα πρέπει να τη δηλώσουν και στο έντυπο της φορολογικής του δήλωσης έτσι ώστε να υπολογιστεί και η έκπτωση. Συγκεκριμένα: 

- Οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 μέχρι και την 31η-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους το φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών για τα επόμενα τέσσερα έτη.

- Αυτό σημαίνει ότι το 40% του ποσού των δαπανών που θα έχουν πραγματοποιηθεί σε κάθε ένα από τα έτη 2020, 2021 και 2022 θα κατανέμεται ισόποσα στα εκάστοτε 4 επόμενα έτη και θα μειώνει το φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται σε βάρος του ιδιοκτήτη σε κάθε ένα από τα 4 αυτά επόμενα έτη.

- Π.χ., αν η δαπάνη πραγματοποιηθεί το 2020, το 40% αυτής θα κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024. Το ποσό της δαπάνης που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα επόμενα αυτά έτη, δηλαδή το ¼ του 40% της δαπάνης, θα μειώνει το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.

- Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών.

- Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων από το φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων,

- Εφόσον επεκταθεί η έκπτωση και το 2023 στην περίπτωση που κάποιος προχωρήσει σε ανακαίνιση θα κατανεμηθούν τα ποσά της μείωσης του φόρου στα έτη 2023-2026.


capital.gr του Προκόπη Χατζηνικολάου