MY KTEO

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

ΝΔ: Οι τέσσερις “δελφίνοι” που προετοιμάζονται για την μετά Μητσοτάκη εποχή


Η υπόθεση των υποκλοπών έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον στη ΝΔ για τη διαδοχή Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τους επαΐοντες περί τα νεοδημοκρατικά, τέσσερις είναι οι «δελφίνοι» για την μΜ (μετά Μητσοτάκη) εποχή:

-Ο πρώτος είναι ο 63χρονος Νίκος Δένδιας, ο «καραμανλικός» υπουργός Εξωτερικών που ήταν στη λίστα παρακολουθήσεων αλλά μέχρι σήμερα, εκτός από κάποιες σιβυλλικές διαρροές και δηλώσεις, έχει στην πραγματικότητα σιωπήσει. Πάντως, ο Νίκος Δένδιας εδώ και πολύ καιρό έχει “υψώσει” το ανάστημά του και κινείται σαν να είναι… μόνος του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σαν να είναι ανεξάρτητο στέλεχος που παίζει το δικό του “παιχνίδι”, εκμεταλλευόμενος την καθόλου ευκαταφρόνητη θέση την οποία κατέχει, μέσω της οποίας  Εκτός αυτού, έχει τον τρόπο του να δημιουργεί εντυπώσεις και να βρίσκεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα, ενώ με αυτά που λέει κυρίως κατά της Τουρκίας, έχει δείξει ότι στα Εθνικά Θέματα δεν μασάει τα λόγια του. Κι αν προστεθεί το σημερινό διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι, ό “απόλυτος κυρίαρχος” έχει κάποιους λόγους να ανησυχεί… Ωστόσο, για το θέμα των υποκλοπών, ο Νίκος Δένδιας μέχρι αυτή την ώρα έχει σιωπήσει κάτι που δείχνει ότι δεν επιθυμεί κάποια ανοιχτή, τουλάχιστον, σύγκρουση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

-Η δεύτερη είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη,  η οποία έμεινε εκτός κυβέρνησης Μητσοτάκη και έκτοτε έχει περάσει στο “αντάρτικο”. Κόρη του  βουλευτή και υπουργού Ιωάννη Κεφαλογιάννη και ανιψιά του Βαρδή Βαρδινογιάννη, διαθέτει πολλά προσόντα: Προέρχεται από ισχυρή πολιτική οικογένεια, έχει επιχειρηματικές “πλάτες” και, βεβαίως, είναι γυναίκα.  Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, η Όλγα Κεφαλογιάννη, σε αντίθεση με τον Νίκο Δένδια, μίλησε δημοσίως για το θέμα των υποκλοπών και σε εντελώς διαφορετική γραμμή από τον Κυρ. Μητσοτακη, τόνισε ότι  «το απόρρητο δεν μπορεί να υπάρχει και να ισχύει εδώ». Είναι κοινό μυστικό ότι η κ. Κεφαλογιάννη έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια, είχε ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές για τις υποκλοπές, προκαλώντας έντονη δυσφορία στο Μαξίμου. 

-Η τρίτη είναι η Νίκη Κεραμέως, η οποία η εμπειρία της ως πολιτικός, δεν είναι ανάλογη με των προαναφερθέντων, όμως παρουσιάζει ένα δυναμικό προφίλ, έχοντας παράλληλα, “δυνατές” επαφές, χαρακτηριστικά που της δίνουν το… δικαίωμα να θεωρείται ένας από τους “δελφίνους”. Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Νίκη Κεραμέως έχει αποκτήσει καλούς φίλους στην πρεσβεία των ΗΠΑ, λόγω της θέσης της ως Υπουργού Παιδείας και της συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2019 συμμετείχε στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ στην Ελβετία. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κεραμέως θεωρείται πολιτικό “τέκνο” του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, μετά την υπουργοποίησή της έχει βρεις διαύλους επικοινωνίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη και έχει ανοίξει δική της περπατησιά, κρατώντας αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό.

-Ο τέταρτος “δελφίνος”, ο υπουργός Τουρισμού, ο Βασίλης Κικίλιας, που παρότι τα θαλάσσωσε ως υπουργός Υγείας στην πανδημία, μετακινήθηκε σε ένα προνομιακό υπουργείο, φαίνεται ότι δεν ξεχνά, τουλάχιστον στα λόγια, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε εκτός κυβέρνησης ή έστω σε κάποια δύσκολη υπουργική… σκοπιά. Γι’ αυτό και πρόσφατα δήλωσε ότι «ο μόνος που αγαπάει τους Έλληνες είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», αποκηρύσσοντας απ΄ ό,τι φαίνεται το “Σαμαρικό” του παρελθόν. Άλλωστε, οι πληροφορίες λένε ότι με τον πρώην πρωθυπουργό οι σχέσεις τους είναι παγωμένες εδώ και καιρό, με τον ίδιο να επιχειρεί να πάρει θέση στην επόμενη ημέρα της ΝΔ μέσω και της μεγάλης “μάχης” για την πρωτιά στην Α΄ Αθηνών με την Όλγα Κεφαλογιάννη.



aftodioikisi.gr