MY KTEO

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Τέλος τα κομμωτήρια και στροφή στα… σούπερ μάρκετ


Αιμορραγούν τα κομμωτήρια από τα lockdown μέχρι και σήμερα. «Το 73% των γυναικών βάφει τα μαλλιά στο σπίτι».

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωσή τους κρούουν οι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, καθώς, λόγω της ακρίβειας, αρκετός κόσμος βάζει σε δεύτερη μοίρα την περιποίηση και τη φροντίδα των μαλλιών, καταφεύγοντας σε φθηνότερες λύσης αλλά αμφιβόλου ποιότητας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr, εργασίες χαμηλής ποιότητας και επαγγελματισμού προτιμούν πλέον πολλές γυναίκες και άνδρες που δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά για να απευθυνθούν σε κομμωτήρια και αντ’ αυτού κάνουν βαφές, ανταύγειες, ακόμη και πιο περίπλοκες διαδικασίες μόνες/οι, είτε «στα μαύρα» με κομμώτριες/ές που έρχονται στο σπίτι επί πληρωμή.

«Παίρνουν βαφές των 4 ευρώ από τα σούπερ μάρκετ»
Όπως επισημαίνει στο τοπικό μέσο ο πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων Κομμωτών Θεσσαλονίκης Παύλος Κολοβός, «δεν είναι προτεραιότητα το κομμωτήριο για τον κόσμο. Υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσπραγία. Κάναμε μια έρευνα και εντοπίσαμε ότι το 73% των γυναικών βάφει τα μαλλιά του στο σπίτι. Και 27% βάφονται στο κομμωτήριο. Είναι τραγικό. Παίρνουν βαφές των 4€ από τα σούπερ μάρκετ και τις εφαρμόζουν χωρίς να είναι επαγγελματίες. Όταν είσαι άρρωστος πηγαίνεις στο γιατρό. Δεν παίρνεις φάρμακα χωρίς να ξέρεις τι περιέχουν. Κάποιες βρίσκουν την εύκολη λύση να πάρουν μια πλανόδια κομμώτρια στο σπίτι και να βάψουν τα μαλλιά τους. Μετά έρχονται στα κομμωτήρια με ψαλίδα. Όταν περπατώ στο δρόμο βλέπω μόνο κατεστραμμένα μαλλιά».

Ο κ. Κολοβός υπογραμμίζει πως οι εκπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών φέρνει ως συνέπεια εκπτώσεις και στην υγεία των μαλλιών, φαινόμενο με καθαρά οικονομικό χαρακτήρα. «Αν είχαν λεφτά θα ερχόταν στα κομμωτήρια. Είναι οικονομικό το θέμα. Και πόσω μάλλον τώρα που έχουν γίνει όλα ακριβά».

«Πολεμάμε έναν άνισο αγώνα»
Όσον αφορά μάλιστα στα ραντεβού στο σπίτι, ο ίδιος παρατηρεί πως ο λόγος που έχουν αυξηθεί είναι τα lockdown που έκλεισαν τα κομμωτήρια. «Πολεμάμε έναν άνισο αγώνα. Μας έκλεισαν στα lockdown και τα κομμωτήρια πήγαν πίσω. Χάσαμε τον κόσμο που ξεκίνησε να φέρνει πλανόδιους κομμωτές στο σπίτι. Ρίχνουν την ποιότητα. Είναι άτομα που δεν ελέγχονται από πουθενά και δεν δουλεύουν σε κάποιο μαγαζί που προσφέρει τις υπηρεσίες του με ποιότητα».

Καθυστερούν το κομμωτήριο για να είναι «φρέσκες» τα Χριστούγεννα
Πλέον οι πελάτισσες των κομμωτηρίων κάνουν τα πιο αναγκαία, όπως είναι τα κουρέματα, ενώ τα ραντεβού για χτενίσματα είναι ελάχιστα πια. Σύμφωνα με τον κ. Κολοβό, πολλές πελάτισσες αυτό το διάστημα αναβάλλουν την επίσκεψη στο κομμωτήριο περιμένοντας να έρθει η εορταστική περίοδος ώστε να είναι πιο περιποιημένες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. «Τα ραντεβού μας στις γιορτές έχουν να κάνουν με τεχνικές εργασίες, βαφές, ανταύγειες, περμανάντ. Οι πελάτισσες καθυστερούν τις εργασίες των μαλλιών για να είναι φρέσκες μέσα στις γιορτές. Έρχονται στο κομμωτήριο με μαλλιά άβαφα εδώ και δύο μήνες και μας λένε ότι ήθελαν να έρθουν νωρίτερα. Δεν το κάνουν για πλάκα, απλά δεν έχουν λεφτά. Αν υπάρξει αύξηση στην κίνηση των κομμωτηρίων θα είναι τις δύο εβδομάδες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».



iEidiseis.gr