MY KTEO

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Ημερίδα στη Χαλκίδα για τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό

Τα Θρησκευτικά ως μάθημα  παιδείας και πολιτισμού

Στο παιδαγωγικό και μορφωτικό έργο που παρέχεται μέσω της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) και το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση και την εμπέδωση της θρησκευτικής

συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών και μαθητριών από την είσοδό τους στο σχολείο - από το Δημοτικό - αναφέρθηκαν οι εισηγητές της επιστημονικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 στη Χαλκίδα με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.


Η ημερίδα, η οποία είχε ως θέμα «Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα μέσα από τα Νέα Προγράμματα Σπουδών  στο μάθημα των Θρησκευτικών Δημοτικού» απευθυνόταν στους/στις διδάσκοντες/-ουσες το ΜτΘ στα πολυθέσια Δημοτικά Σχολεία της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής, ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε διαδικτυακώς, μέσω της πλατφόρμας Webex, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Δρ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος συνεχάρη τον Δ/ντή της οικείας Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δρ. Κων. Ζημιανίτη για την πολύ ουσιαστική αυτή - επιμορφωτικού χαρακτήρος -  πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση και υποστήριξη του διδακτικού έργου των εκπ/κων της Α/θμιας στα νέα Προγράμματα Σπουδών και εν προκειμένω για το ΜτΘ. Ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ ευχαρίστησε την Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδος Δρ. Ελένη Μπενιάτα και τον Οργανωτικό Συντονιστή του οικείου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδος Δρ. Χρίστο Μαρκαντώνη για τη διοικητική και επιστημονική-παιδαγωγική υποστήριξη και συνδρομή τους σε παρόμοιες επιμορφωτικές δράσεις, ενώ εξέφρασε τη χαρά του και τις ευχαριστίες του στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομο, τόσο για την συνεργασία στην υλοποίηση της Ημερίδας, όσο και για τη συμμετοχή του ως εισηγητή στις εργασίες αυτής. 

Την χαρά και τις ευχαριστίες του εξέφρασε ο κ. Κόπτσης και προς τους εξειδικευμένους παιδαγωγούς και εισηγητές στην Ημερίδα, τον αναπληρωτή Καθηγητή Σχολικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του ΜτΘ στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ  Αθανάσιο Στογιαννίδη και το Συντονιστή Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ01 - Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος Δρ. Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκίνησαν με την εισήγηση του Σεβ/του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου ο οποίος αναπτύσσοντας το θέμα του «Δικαίωμα των παιδιών η θρησκευτική αγωγή» τόνισε ότι η καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας που αποβλέπει στη διάπλαση των νέων σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες, υπηρετώντας, επί της ουσίας, ένα δικαίωμα των ίδιων των παιδιών και των οικογενειών τους. Ακόμη ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην υποχρέωση που έχουν τόσο οι γονείς να ανατρέφουν τα παιδιά τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Eφεσ. 6,4) , όσο και η ποιμαίνουσα Εκκλησία που οφείλει να τρέφει τα παιδιά και μάλιστα από τη βρεφική ηλικία και με το άδολο γάλα της Πίστεως.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Στην προοπτική θεμελίωσης ενός μαθήματος των Θρησκευτικών, ως δυνατότητας διερεύνησης και αναστοχασμού σχετικά με το πολιτικώς υπάρχειν της Εκκλησίας, όπως αυτό σημασιολογείται στον χώρο της Ορθόδοξης παράδοσης και ζωής, αναφέρθηκε ο αν. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης.  «Με γνώμονα αυτόν τον προσανατολισμό», υπογράμμισε, «το μάθημα καλείται μέσα στο “εικονικό” περιβάλλον του σχολείου να εξετάσει την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, θέτοντας ως αντικείμενο διδασκαλίας όχι απλώς μία καταγεγραμμένη διδασκαλία περί Θεού, ανθρώπου και κόσμου, αλλά ένα παράδειγμα, έναν τρόπο του να υπάρχει κανείς μέσα στον κόσμο μαζί με τους συνανθρώπους του (…) Μέσα από το πρίσμα αυτό», τόνισε ο κ. Στογιαννίδης, «το ΜτΘ λαμβάνει έναν εξόχως “πολιτικό” χαρακτήρα και το αντικείμενο της διδασκαλίας του (η Ορθόδοξη παράδοση και ζωή σε διάλογο με τον κόσμο) καταδεικνύεται ως μορφωτικό αγαθό πολιτικής φύσεως, το οποίο έχει την αξίωση να απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις εκάστοτε θρησκευτικές και εν γένει κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις τους. Εν προκειμένω», διευκρίνισε ο ομιλητής, «τοποθετούμε τον επιθετικό προσδιορισμό “πολιτικός” μέσα σε εισαγωγικά, για να καταστήσουμε εμφανές ότι το μάθημα αυτό δεν παραπέμπει στην πολιτική διακυβέρνηση ή την πολιτική εξουσία, αλλά στο πολιτικώς υπάρχειν, δηλ. στην “πόλη” ως σύνολο και ως ολότητα δράσεων του ανθρώπου».

Ο ΣΥNTONIΣΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ

O Συντονιστής Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος κ. Χαρ. Ανδρεόπουλος παρουσιάζοντας την «ταυτότητα» και το χαρακτήρα του ΜτΘ ως μαθήματος παιδείας και πολιτισμού, ανέλυσε τη φιλοσοφία και φυσιογνωμία, το περιεχόμενο και τη σκοποθεσία των νέων Προγραμμάτων Σπουδών (Π.Σ.) στο Δημοτικό Σχολείο, ανά τάξη (Γ΄, Δ, Ε’ και ΣΤ΄) και κατά θεματικό πεδίο (Θ.Π.), παρουσιάζοντας και δειγματική διδασκαλία με τη χρήση ενδεικτικών δραστηριοτήτων ανά θεματική ενότητα (Θ.Ε.) εκάστου Θ.Π., παρέχοντας, παραλλήλως, στους/στις συμμετέχοντες/-ουσες και σχετικό επιμορφωτικό – σε ψηφιακή μορφή - υλικό.  Ο κ. Ανδρεόπουλος υπενθυμίζοντας στους εκπαιδευτικούς ότι τα νέα Π.Σ. (που εφαρμόζονται ήδη στα πειραματικά και πρότυπα σχολεία: Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) θ΄ αρχίζουν να εφαρμόζονται σε όλα τα σχολεία από την επομένη σχολική χρονιά (2023-2024) τους κάλεσε να συμμετάσχουν στα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Ε.Π. για τα νέα Π.Σ. στο ΜτΘ που θα ξεκινήσουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου και θα είναι διαρκείας 36 ωρών (8 ώρες σύγχρονη εκπ/ση και 28 ώρες ασύγχρονη, εκ των οποίων οι 8 ώρες θα αφορούν ατομική μελέτη- προετοιμασία-σενάρια).

* Χαιρετισμούς στην Ημερίδα απηύθυναν, επίσης, η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδος Δρ. Ελένη Μπενιάτα και ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης συγχαίροντας τους διοργανωτές για την όμορφη και πολλαπλώς χρήσιμη πρωτοβουλία υποστήριξης του διδακτικού έργου των εκπ/κών στα νέα Προγράμματα Σπουδών, καθώς, επίσης, και ο κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, Εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού και Παιδείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Συνεδριακό Κέντρο της οποίας, στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, οι οποίοι μίλησαν, επίσης, με θερμά λόγια για την παιδαγωγική και γνωσιακή αξία του μαθήματος των Θρησκευτικών και εξέφρασαν τη χαρά τους για την άριστη συνεργασία τους με τις τοπικές υπηρεσίες της Εκπαίδευσης.