MY KTEO

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Τρία κύματα κακοκαιρίας «χτυπούν» την Ελλάδα - Δύσκολη η Κυριακή με ισχυρές καταιγίδες


Νέα κακοκαιρία που θα χτυπήσει σε τρεις διαφορετικές φάσεις βρίσκεται προ των πυλών. Ποιες περιοχές θα πληγούν έως την Κυριακή.

Μπορεί έως τώρα να μην έχουμε δει σχεδόν καθόλου φθινοπωρινό καιρό, καθώς κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών ήταν η ανομβρία, αλλά το τριήμερο που έρχεται θα έχει, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μπόλικο νερό. Ένα κύμα κακοκαιρίας, όπως εκτιμά ο γνωστός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να εκδηλωθεί σε τρία στάδια και θα μας ταλαιπωρήσει με βροχές και καταιγίδες.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ σε ανάρτησή του στο facebook, ο καιρός θα μας δείξει το σκληρό του πρόσωπο από αύριο κιόλας, Πέμπτη 17/11.

Παρόμοια πρόγνωση δίνουν οι Τάσος Αρνιακός, Παναγιώτης Γιαννόπουλος και Σάκης Αρναούτογλου.

Με τον Τάσο Αρνιακό να την χαρακτηρίζει «πανελλήνια κακοκαιρία».

Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
«Ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από τα βορειοδυτικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου φαίνεται πως θα βάλει τέλος στην ανομβρία του φετινού Φθινοπώρου μιας και θα αποδιοργανώσει στην ουσία τα ατμοσφαιρικά βουνά (υψηλές βαρομετρικές πιέσεις) που καλύπτουν εδώ και εβδομάδες μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης, μη επιτρέποντας στην ουσία στις κακοκαιρίες από την πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει την πόρτα και σε άλλες κακοκαιρίες να κινηθούν προς την περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα μια πολύ ψυχρή μάζα από την περιοχή της Ρωσίας θα κατακλύσει μεγάλο τμήμα της κεντρικής Ευρώπης τροφοδοτώντας περαιτέρω αυτές τις κακοκαιρίες.

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι ο Νοέμβριος θα προσπαθήσει στο τέλος του να αναπληρώσει το θετικό κενό που άφησαν πίσω τους οι άλλοι δύο φθινοπωρινοί μήνες που προηγήθηκαν βάζοντάς μας όμως ταυτόχρονα και σε τροχιά επικίνδυνων κακοκαιριών.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ 112 ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Ο καιρός λοιπόν έρχεται και πάλι να δοκιμάσει τις αντοχές μας με την προγνωστική αστοχία της προηγούμενης κακοκαιρίας να απλώνεται σαν “σκιά” σε οποιαδήποτε σκέψη προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα. Και σαφώς η παροιμία του λύκου με τα πρόβατα έρχεται στην σκέψη πολλών στην ιδέα και μόνο έκτακτων καιρικών προειδοποιήσεων που ενδεχομένως να υπάρξουν, παρόλα αυτά τις δυνάμεις της Φύσης δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να υποεκτιμούμε και την επιστήμη να σεβόμαστε όταν προσπαθεί να βγάλει μια άκρη σε χαοτικά από τον ορισμό τους φαινόμενα που η αστοχία είναι πάντα το φαβορί.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ (ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ???) ΕΝ ΟΨΕΙ

Από αύριο λοιπόν και μέχρι την Κυριακή – Δευτέρα αναμένεται να μας επισκεφτούν 3 κύματα κακοκαιρίας.

Η αρχή θα γίνει από αύριο όπου οι βροχές – καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν εξαπλωθεί στα 3/4 περίπου της επικράτειας αφήνοντας στην ουσία εκτός τα νοτιότερα θαλάσσια τμήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται η δυτική χώρα, ενώ το πέρασμα από τον υπόλοιπο ηπειρωτικό κορμό αν και γρήγορο δείχνει και αυτό να έχει τους κινδύνους του σε τοπικό επίπεδο. Προσοχή χρειάζεται και το ανατολικό Αιγαίο όπου θα καταλήξει αυτό το πρώτο κύμα.

Την Παρασκευή τα έντονα φαινόμενα θα εστιάζονται στο ανατολικό Αιγαίο με ένα νέο κύμα ισχυρών βροχών – καταιγίδων να ξεκινά και πάλι προς το απόγευμα στα βορειοδυτικά. Αυτό το κύμα μέσα στο Σάββατο θα απασχολήσει κυρίως τα δυτικά, σε δεύτερο βαθμό το ανατολικό Αιγαίο ενώ θα εμφανίσει τάσεις διάλυσης – εξασθένισης όταν έρθει αντιμέτωπο με την οροσειρά της Πίνδου.

Και πάμε στην Κυριακή όπου μια πολύ οργανωμένη και εκτεταμένη κακοκαιρία φαίνεται να απασχολεί το σύνολο της χώρας μας και από τα βορειοδυτικά όπου θα τα έχει όλα αν μπορεί να μας επιτραπεί η έκφραση, από πολύ ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους ακόμη και χιόνια σε βουνά. Μια κακοκαιρία που θα μας θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο που θα “ξεδιψάσει” από τη μια μεγάλες εκτάσεις που περιμένουν πως και πως τις βροχές, από την άλλη όμως πιθανόν να φέρει και προβλήματα.

Φθινόπωρο είναι και τέτοιες κακοκαιρίες είναι αναμενόμενες! Με την κατάλληλη ετοιμότητα μπορούν να περάσουν ανώδυνα, αρκεί πάντα να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας απέναντι στη Φύση και να πειθαρχούμε στις συστάσεις των αρμόδιων αρχών ακόμη και αν στο παρελθόν εμφάνισαν αστοχία ή έμοιαζαν κατά κάποιους υπερβολικές.

Το ΧΑΟΣ το αντιμετωπίζεις με σωστή ενημέρωση στο μέτρο του δυνατού, αλλά και οργάνωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ακολουθεί βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται η βαρομετρική διάταξη στην Ευρώπη αλλά και οι αναμενόμενες σύμφωνα με τα προγνωστικά μας συστήματα βροχές όπου η κλίμακα στο κάτω μέρος των χαρτών δηλώνει τον όγκο νερού σε τόνους ανά στρέμμα με χρονικό βήμα ανά τρεις ώρες.»

Γιαννόπουλος: Βροχερός καιρός για μέρες
Αλλάζει ο καιρός, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Οι βροχές θα κρατήσουν για αρκετές ημέρες, αρχίζοντας την Πέμπτη από τα δυτικά και στη συνέχεια στα βόρεια.

Το κύμα των καταιγίδων θα αρχίσει να κατεβαίνει προς τα νοτιανατολικά, με πιθανές καταιγίδες να σημειώνονται και στην Αθήνα το απόγευμα.

Η πιο δύσκολη μέρα, ωστόσο, θα είναι η Κυριακή, όταν και θα πέσει πολύ νερό σε όλη την Ελλάδα. Από την κακοκαιρία δεν γλιτώνει ούτε η Αττική, που θα δεχτεί μεγάλο όγκο νερού.

Ίσως το μέρος που δεν θα δεχτεί βροχές το Σαββατοκύριακο είναι η ανατολική Κρήτη, με τον μετεωρολόγο να αναφέρει πως θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Αρναούτογλου: Βροχές παντού την Κυριακή
Στην πρόγνωσή του ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει πως την Πέμπτη θα έχουμε βροχές στη Δυτική Ελλάδα, την Παρασκευή ο καιρός θα ανοίξει και μετά το μεσημέρι θα έχουμε αστάθεια σε Δυτική Ελλάδα και νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το Σάββατο θα υπάρξουν μπόρες στα ΒΔ και στα νησιά του αν. Αιγαίου, ενώ την Κυριακή μπαίνουμε σε τροχιά με περισσότερες βροχές σχεδόν παντού και ισχυρούς νοτιάδες.

Κατά τον Σάκη Αρναούτογλου αντικυκλώνας στη βόρεια Ευρώπη θα είναι η αιτία να έχουμε βροχές από τη δυτική Ευρώπη στην περιοχή μας. Αξιόλογες και «χορταστικές» βροχές θα έχουμε στις 22 Νοεμβρίου.



iEidiseis.gr