MY KTEO

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Χαλκίδα: Παρακαταθήκη για δυνάμωμα της πάλης στους χώρους δουλειάς η απεργία (ΦΩΤΟ)

 


Με αρκετούς μεγάλους χώρους δουλειάς να «νεκρώνουν» και πλήθος εργαζομένων να διαδηλώνουν για ώρες στο κέντρο της Χαλκίδας, η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, που περιελάμβανε συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας και πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην παλιά Γέφυρα Χαλκίδας, αποτελεί παρακαταθήκη για παραπέρα δυνάμωμα της οργανωμένης πάλης στους χώρους δουλειάς της περιοχής και κλιμάκωσης του αγώνα για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας να απαιτήσουν δυναμικά μέτρα για την επιβίωση των λαϊκών νοικοκυριών φάνηκε από το βράδυ της Τρίτης, καθώς σε χώρους δουλειάς που η απεργία ξεκίνησε από τη νυχτερινή βάρδια, όπως στο πτηνοσφαγείο της HQF - «Μιμίκος» με 400 περίπου εργαζόμενους, υπήρξε καθολική συμμετοχή κάτι που συνεχίστηκε και στις υπόλοιπες βάρδιες.

 








Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν καθολική, σημειώθηκαν σε μία σειρά ακόμη μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής («Αλλατίνη, «Αγροζωη», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «GALENICA», «Παλίρροια» κ.α.).

Παράλληλα, από τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, με παρουσία στις πύλες εργοστασίων και επιχειρήσεων, με ντουντούκες και εξορμήσεις, αλλά και με τον ιδιαίτερο τόνο και χρώμα που έδωσαν οι προσυγκεντρώσεις  διαμόρφωσαν κλίμα ξεσηκωμού για την απεργιακή συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Εκεί, εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους και απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια και άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της παιδείας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αντώνη Κούκουρα πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Δημήτρης Μούντριχας, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, η Βούλα Αγιοστρατίτη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, η Χαρά Νίκα, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευβοίας, η Ελένη Υφαντή, αντιπρόεδρος του εργατικού κέντρου Ευβοίας, η Ελένη Γκέκα αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου HQF - «Μιμίκος» και μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου Ευβοίας, η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας και ο Αντώνης Κορδάτος από τους φοιτητικούς συλλόγους των εγκαταστάσεων του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά.

Ακολούθησε μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε στην παλιά γέφυρα όπου οι απεργοί διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά την κυκλοφορία των οχημάτων για 10 περίπου λεπτά.